Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

СБУ знешкодила “розконсервованих” диверсантів

У Києві контррозвідка СБУ нейтралізувала «розконсервовану» агентурно-бойову групу фсб, яка готувала на Київщині диверсії на об’єктах ЗСУ та Міністерства оборони.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Telegram-канал СБУ.

Зазначається, що до складу викритої групи входило три особи. які готували серію на українських об’єктах військового управління серію потужних вибухів.

“Серед пріоритетних «цілей» агресора були підрозділи Генерального штабу ЗСУ та Міністерства оборони України, а також їхні запасні командні пункти.Для вчинення диверсій фігуранти планували застосувати до 10 дронів, які вони спеціально обладнали саморобними вибуховими пристроями”, – йдеться у повідомленні.

Та співробітники Служби безпеки України спрацювали на випередження.  Коли учасники російської групи розпочали активну фазу підготовки диверсій, вони були затримані.

Дрони в арсеналі диверсантів

Працівники СБУ встановили, що цю групу ще у 2018 році сформував кадровий співробітник 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби фсб. До її складу ввійшло троє осіб – жителі Києва та Чернігова.

Група не відразу після створення розпочала свою діяльність. Члени групи після вербування були переведені у режим «очікування», яке тривало до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

“Кожен з учасників російської агентурно-бойової групи мав свою спеціалізацію у проведенні розвідувально-підривної діяльності на користь країни-агресора. Так, один з них виготовляв саморобні вибухові пристрої, інший – відповідав за переобладнання «цивільних» безпілотних літальних апаратів в ударні дрони. Лабораторії для виготовлення вибухівки та «модернізації» безпілотників були облаштовані за місцями проживання фігурантів”, – зазначають в СБУ.

Під час знешкодження

Серед  учасників ворожої групи буда і жінка, яка безпосередньо управляла дронами, а щоб навчитися цьому, у березні цього року вона пройшла курси з підготовки операторів БПЛА, які відбулися на Київщині.

“Навесні цього року фігуранти приступили до відслідковування місць базування підрозділів Сил оборони на території столичного регіону”, – зауважується у повідомленні СБУ.

Також у відомстві розповіли, що на підставі зібраних доказів ворожим поплічникам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Зловмисники нині  під вартою. Їм загрожує до 15 років в’язниці.

Все це знайшли у диверсантів

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що поліція Київщини викрила чергового правопорушника.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору