Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Рідкісний золотий скарб знайшли археологи у Білій Церкві

Скарб часів Гетьманщини – 12 золотих предметів загальною вагою майже 28 грамів та перламутровий бісер, знайдені археологами на Київщині, названо справжньою науковою сенсацією.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ  з посиланням на Інститут археології НАН України.

Зазначається, що скарб знайшли серед інших артефактів під час розкопок на території давнього міста у Білій Церкві. Саме тут учасники архітектурно-археологічної експедиції Інституту археології НАН України виявили та повністю дослідили низку об’єктів давньоруського та козацького періодів. Загалом знайшли багато яскравих та різноманітних речей тих часів, які надалі стануть предметами досліджень.

Скарб золотих прикрас, що став перлиною розкопок, археологи відшукали у культурних нашаруваннях 17—18 ст. Він був  схований у невеличкий керамічний посудині.

За припущеннями дослідників, знахідка відноситься до буремних історичних подій часів Гетьманщини.

Рідкісний золотий скарб знайшли археологи у Білій Церкві

“Скарб часів Гетьманщини — вкрай рідкісна знахідка, яка має велике наукове та суспільне значення. Вона ілюструє значний розвиток матеріальної культури населення України, підкреслює високий рівень ювелірного мистецтва Козацької держави. Всі знайдені предмети були передані на зберігання до фондів Археологічного музею ІА НАН України і, безперечно, прикрасять його експозицію в майбутньому”, – йдеться у повідомленні.

Знайдені прикраси – різні за розміром

За словами археологів, ця знахідка яскраво демонструє важливість фахових охоронних археологічних досліджень під час будь-яких будівельних робіт у межах історичних міст.

Тепер слово – за дослідниками

“Це наш обов’язок відповідно до Європейської конвенції з охорони археологічної спадщини, який, на превеликий жаль, не завжди виконується. Факт виявлення подібних артефактів також добре ілюструє основну мету археології як суспільно важливої науки. На відміну від грабіжників-металодетектористів, робота археолога дозволяє не лише отримати конкретні унікальні речі (які передаються до експозицій Державних музеїв, а не потрапляють до приватних колекцій), але й реконструювати наше минуле — відкрити нові сторінки нашої історії, що є вкрай важливим для формування Нації та розуміння нашого місця в загальній історії Європи”, – зауважують в Інституті археології НАН України.

Горнятко – “скарбничка”

Раніше Інформатор БІГ розповідав, що на березі Десни житель села Новосілки знайшов  вимиті річковими водами дерев’яні конструкції. Співробітники ВІКЗ припустили, що це пастка для запірного вилову риби.

Також Інформатор БІГ розповідав про Золоту пектораль – цінність із нерозгаданими таємницями.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору