Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Що означає полярне сяйво над Україною?

Сьогодні, 5 листопада, жителі багатьох регіонів, у том числі й Київщини, спостерігали у небі полярне сяйво «Аврора».

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на власний Telegram-канал та на численні знімки у соцмережах.

Власне, змінюється тільки пейзаж, а саме сяйво – яскраво-малинового або червоного кольору, іноді з зеленуватою «підсвіткою» – практично однакове в усіх регіонах України. До речі, користувачі соцмережі пишуть, що бачили подібне явище і в Болгарії.

Люди, які це бачили, не скупляться на фото.

А ще – на коментарі, називаючи сяйво «кривавим» і «моторошним», і навіть очікуючи після цього чогось поганого.

Що ж означає це рідкісне явище?

Палає небо над Київщиною… Фото з власного Telegram-каналу

«Те, що багато хто зараз побачив і навіть сфотографував – не кара Божа, не містика, не страшне, а північне сяйво. Так, воно буває значно північніше. Так, в Україні буває рідко, але буває. Виникає північне сяйво, коли верхні шари атмосфери Землі «обдувають» сонячні вітри, йдуть потоки заряджених частинок Сонця. До речі, це вже вдруге в нас північне сяйво – перше було 24-го квітня», – зауважує синоптик Наталка Діденко.

Полярне сяйво над Вишгородщиною. Facebook-сторінка Ольги Василевської-Смаглюк

Після того, як 24 квітня в Україні також спостерігали полярне сяйво, це явище прокоментував  завідувач відділу навчально-технічної інформації Головної астрономічної обсерваторії НАН України Іван Крячко.

«Назва «полярне» відображає те, що таке явище частіше відбувається, скажімо, біля полюса, зокрема північного. Але бувають такі випадки, коли полярні сяйва дістають і наших широт. Це явище спричиняє геомагнітна буря, або навіть бурі. Бурі викликані потоком частинок, що йдуть від сонця. А потік частинок, у свою чергу, спричиняється активною подією на сонці – це або спалах, або викид речовини», – пояснив дослідник.

Полярне сяйво над Пісківкою. Фото з соцмереж

 Зрештою, хоч полярне сяйво над Україною – явище рідкісне, але не таке воно вже й унікальне. І зрідка спостерігається вже не одне століття поспіль.

«Так, вночі з 3 на 4 листопада 2021 року спостерігалося слабке полярне сяйво рожевого відтінку у місті Коверець (Волинська область), 22 червня 2015 року у Кривому Розі, вночі 21 листопада 2003 року на території Одеської області… Як розповідають в Хмельницькому краєзнавчому музеї, за свідченням вченого зоолога Густава Бельке, який з 1838 по 1859 роки мешкав у Кам’янці-Подільському, 5 листопада 1848 року в небі над містом спостерігали північне сяйво», – зауважує портал ye.ua .

Полярне сяйво над Київщиною. Фото з Telegram-каналу Петрівська громада

Раніше  Інформатор БІГ повідомляв, що з початку року майже 250 тисяч людей відвідали музеї Київщини.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору