Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Затримано зрадників, які збирали дані про українські ППО

Співробітники контррозвідки Служби безпеки України спіймали ще  двох ворожих поплічників, які збирали розвідувальні дані про Patriot та фотографували прильоти по Києву та Черкасах.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на СБУ.

Зазначається, що колаборанти хотіли виїхати з України, однак напередодні одного з них було затримано.

“За даними слідства, одного з фігурантів найбільше цікавили орієнтовні координати базування систем української ППО, у тому числі зенітно-ракетних комплексів Patriot. Також зловмисники виїжджали на місця повітряних ударів агресора та фотографували там наслідки ворожих «прильотів». Приховані фотознімки робили з різних ракурсів та прив’язкою до місцевості”, – йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ встановили, що цьогоріч 21 вересня після російської ракетної атаки  жінка приховано сфотографувала пошкодженої будівлі у центрі міста та переслала їх своєму спільнику, який живе у Києві та є громадянином рф.

“За наявними даними, після отримання «звіту» з уточнюючими відомостями щодо наслідків ураження киянин намагався виїхати до росії. Поїздку планував через територію ЄС як особа непризовного віку. Втім, співробітники СБУ викрили плани зловмисника і затримали його після того, як він вже придбав квитки до однієї з європейських країн”, – зауважують в СБУ.

І розповідають, що затриманий – доктор філософії, колишній викладач одного із Чернігівських вишів. У 2015 році він виїздив до тимчасово окупованого Криму. Там отримав російський паспорт і незабаром повернувся до Києва.

Ось що знайшли у зловмисника

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну чоловік почав приховано відстежувати у Києві місця базування наших військових.

Під час обшуків у помешканнях фігурантів правоохоронці знайшли заборонену символіку росії, сувенірну продукцію з фотографіями путіна, паспорт громадянина рф а також мобільні телефони.

“Наразі слідчі Служби безпеки кваліфікували протиправні дії затриманих за двома статтями Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми”, – кажуть в СБУ.

Це також знайшли під час обшуку

Раніше Інформатор БІГ розповідав, що СБУ виявило зловмисника, який коригував ворожі обстріли по місцям розташування українських військових об’єктів та правоохоронних органів на Київщині. Йому загрожує до 7 років ув’язнення.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору