Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

У Боярці вилікували 260-річний дуб

У Боярці в Київській області вилікували дуб, якому майже 260 років. Тепер там облаштували в дереві дупла для дрібних птахів і кажанів. 

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на арбориста Володимира Ветроградського.

Зазначається, що цей дуб кілька років тому постраждав внаслідок буревію. Тоді через анатомічну ваду розвилки на дереві розмножилися патогенні гриби, прогресувала гниль. З часом частина дерева відірвалась від основного стовбура, на тому місці утворилася порожнина.

«Такі дерева в нашій країні й не тільки, списують як аварійні та безнадійні. Але не у мене. Деревний патріарх має значну цінність для міста та середовища життя, вирішили поборотись за його подальше життя», — сказав Володимир  Ветроградський.

За його словами, діру в дубі закрили та облаштували там входи й житла для  невеликих птахів і кажанів. Арбористу допомагали заступниця мера Боярки Мар’яна Зав’ялова та Міла Пилипець, яка допомогла з піддонами та Олександр Мельник, який надав матеріали для каркаса.

Старий дуб стане новою домівкою для птахів та кажанів

Володимир Ветроградський наголосив, що на сьогодні цей випадок лікування з усіх подібних втілених на приватних об’єктах — наймасштабніший в Україні. Для повного одужання дубові знадобиться приблизно 50-60 років.

Відновлення дерева задля житла для птахів

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що на території Чорнобильського заповідника на Київщині помітили рись євразійську.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору