Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Різдвяні ярмарки: у місті дракона почалися продажі подарунків

У Європі стартували різдвяно-новорічні ярмарки. До свят уже недовго – за новим церковним календарем, вони збігаються з датами святкування у Європі. Так, День Святого Миколая відзначаємо 5 грудня,  Різдво – 25 грудня.  Звісно, в Україні все ж кожен обиратиме свої дати – «по старому», чи «по новому», а тим часом про подарунки замислюються майже всі.

Інформатор БІГ поцікавився початком ярмарків у сусідній з Україною Польщі, у місті, яке цього року набуває особливого символізму – Кракові, символом якого є дракон. Адже наступний рік, за китайським календарем, буде під знаком дракона.

І справді, тут дракони скрізь, незалежно від року. Насамперед – скульптура на березі Вісли, яка щоп’ять хвилин «плюється» вогнем.

Скульптура дракона на березі Вісли

Гіди розповідають легенду: колись давно жив тут дракон, який вимагав молодих дівчат у жертву. Та якось один умілець – швець Скуба, аби убезпечити від тяжкої долі дочку місцевого князя Крака, сконструював підступний сюрприз: зашив у телячу шкуру тліючу сірчану «начинку» і підсунув муляж дракону. Той проковтнув, а далі все закінчилось плачевно для рептилії і радісно для жителів Кракова. Щоб пам’ятати про ті часи, проголосили дракона символом міста. Тут влітку навіть запросять вас на екскурсію у печеру дракона – мовляв, на березі Вісли, він жив.

Кований дракон у краківському музеї Чарторийських

Взимку ж печера закрита, однак у сувенірних магазинах у центрі міста, у торгово-розважальних центрах, і в місці головного різдвяного ярмарку у Кракові – просто на Ринковій площі, і в Суконних рядах, або Сукеніцах (це зведений у 1257 році королем Болеславом V після надання Кракову Магдебузького права критий ринок) різноманітних драконів не бракує.

Милі дракончики на різдвяному ярмарку

Розмаїття товару на ярмарку– традиційне для зимового циклу свят: різноманітні смаколики у відповідній яскравій упаковці, дитячі іграшки, милі і затишні дрібнички для дому, книги,  сувеніри з польським і власне краківським колоритом, речі ручної роботи, одяг і аксесуари, які мають зробити зиму теплішою…

Колорит краківських вулиць

Приміром м’яку іграшку – «бойового гусака»- обіймашку, або того ж дракона тут можна купити за 20-40 злотих (щоб порівняти з гривнею, множте все приблизно на 10). Польська лялька на ринковій площі коштує 39 злотих, а ось за рогом у сувенірному магазині за неї попросять уже 65. Власне, різнобій цін вражає, і не факт, що на ринковій площі дешевше, а в магазині дорожче: все може бути й навпаки. Тобто треба ходити, роздивлятись і прицінюватись, словом – ярмаркувати!

А ось і бойові гуси. Звісно, на приласку вони виглядають трохи дивно. Та ці іграшки можуть бути і подушечками…

У центрі міста – безліч яскравих, привабливих магазинів солодощів. Тут вони – в одну ціну, і коштують від 10 до 15 злотих.

Та справа не лише в асортименті, адже тут торгують сувенірами цілий рік, а у справді святковій атмосфері. А її тут відчуваєш одразу: на площі – невеликі, але добре наповнені крамом яточки, яскраво-святково оздоблені, так, що відразу хочеться чимось поцікавитися і щось купити.

Різдво – солодке свято…

Саме атмосфера – головний атрибут різдвяного ярмарку, а її тут уміють створити і підтримувати. Приязність і хороший настрій продавців підкуповують не згірш, ніж привабливий крам. Що ж, тут європейський різдвяний дух є, і він справді заворожує.

Атмосферне оздоблення простого вуличного кафе

Щоправда, дні старту продажу подарунків – не дуже жваві для торгівлі. Люди приходять, прицінюються, а купують щось у цей час хіба туристи. Місцеві жителі, прогулявшись у вихідний день, займають місця у точках харчування, а вони тут теж – на будь-який смак: і просто кав’ярні з смачною випічкою, і звичні для Європи гамбургери-чізбургери, і ваговитіші страви…

Якщо ж просто хочеться перекусити – чи не на кожному кроці продається традиційна краківська випічка, схожа на бублики, яку обов’язково варто спробувати. Це обваржанек краківський (obarzanek krakowski), виріб, який перед запіканням обварюють, тому й назва така. Це справді смачно, і, звісно, колоритно.

Кому краківського обваржанека?

Є на площі і вуличні музиканти – як же без них?

Втім, жителі ж Кракова у перші дні Різдвяного ярмарку зазвичай поспішають не на Ринкову площу, а в торгівельні центри, де починається бум розпродажів. 20, 30, 50 відсотків – такі знижки ми бачили. Щоправда, достойно оцінити, наскільки це дешево чи дорого, нам було складно. Все-таки ціни європейські, навіть зі знижками.

Святкова вітрина магазину польських подарунків

Втім, то для нас. Але здивувало те, що й знайомі, які живуть у Німеччині, були розчаровані. «Казали, що у Польщі багато чого можна купити дешевше ніж у німецьких містах. А насправді бачимо, що ціни такі ж, а дещо ще й дорожче», – так прокоментували вони краківські розпродажі.

Розмаїття подарунків

Втім, як кажуть, у кожного своя мета. Хто хоче знижок – той їх шукає. Хто ж хоче надихнутися святковим настроєм   – стовідсотково його знайде, і це – безкоштовно.

Криті торгові ряди – Сукеніци

Різдво все ближче…

Раніше Інформатор БІГ розповідав, що першими тревел-повідомленнями були поштові листівки.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інна Косянчук

Фото автора

Нагору