Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Ялинка в законі: як купити правильне деревце

Щоб не придбати нелегально зрубане деревце, купувати живу новорічну красуню  варто лише на офіційних ярмарках.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на МВС України.

Все ближче різдвяно-новорічної свята, які зазвичай не обходяться без головного атрибута – яскраво вбраної ялинки. Хтось встановлює штучне деревце, а хтось віддає перевагу натуральному.

Раніше Інформатор БІГ розповідав, що лісівники Київщини ще з 1 грудня розпочали продаж новорічних дерев, вирощених спеціально до свят.

Але ж і “новорічні браконьєри” трапляються – із незаконно зрубаними деревцями. Звісно, ялинка вона і є ялинка, однак, купуючи її у таких ділків, ви “допомагаєте” нищити природу, бо такі продавці зазвичай беруть ялинки там, де не можна.

Правоохоронці пояснюють, що легальні новорічні красуні продаються лише на офіційних ялинкових ярмарках, і розповідають, як перевірити, що ялинки продаються на законних підставах.

  • Насамперед – територія ярмарку обов’язково має бути огороджена і з інформацією про суб’єкта підприємницької діяльності, який продає цей товар, та зазначеним режимом роботи.
  • Всі деревця –  ялинки, сосни та смереки мають бути з чипами або  етикетками –  на чипі чи індивідуальному номері штрихкоду ви знайдете всю інформацію про дерево.
  • На локації має бути лінійка для виміру розміру новорічного дерева та оприлюднена вартість погонного метра ялинки.
  • Усі законно зрубані ялинки можна перевірити на сайті open.ukrforest.com

“За незаконну вирубку, транспортування та реалізацію нелегальних ялинок передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність”, – зауважують правоохоронці і закликають покупців бути відповідальними, а виявивши незаконний продаж новорічних дерев — повідомляти на 102.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що в Ірпені працює Резиденція Святого Миколая.

Також Інформатор БІГ повідомляв, що у Коцюбинському прикрасили новорічну ялинку героями російських мультиків та радянськими персонажами.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору