Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Огляд

Топ 5 спортсменів БІГ-регіону за 2023 рік

Бучанський регіон у 2023 році був дуже плідним на перемоги. Багато спортсменів перемагали у різних поєдинках, забігах, чемпіонатах. Кожного дня проходять різні спортивні змагання, які підкреслюють, що БІГ-регіон має дивовижних людей.

Тож підбиваючи підсумки року Інформатор БІГ розповість про найкращих, які демонстрували свою мужність та відвагу, а також досягли світових висот.

  • Ярослав Амосов

Амосов розпочав свою спортивну кар’єру у 2010 році з бойового самбо. Він швидко досяг успіху у цьому виді спорту, вигравши чотири титули чемпіона світу, три титули чемпіона Європи та один титул чемпіона Євразії.

У 2018 році Амосов дебютував у змішаних єдиноборствах. Він швидко завоював репутацію одного з найталановитіших молодих бійців у світі. У 2020 році він підписав контракт з Bellator, одним з найбільших промоутерів ММА у світі.

У Bellator він швидко здобув перемоги над такими бійцями, як Брюс Лі, Ендрю Сміт і Джош Тейлор. У 2023 році він здобув перемогу над тимчасовим чемпіоном Bellator в напівсередній ваговій категорії, Майклом Пічем. Нагадаємо, що під час свого останнього поєдинку, що відбувся 17 листопада у Чикаго, Джейсон Джексон нокаутував ірпінчанина у 3-му раунді. Тоді він зазнав першої поразки у своїй кар’єрі й втратив чемпіонський пояс Bellator.

Пізніше він виклав у Instagram пост –  де написав: “Друзі, всім привіт. Насамперед хочу подякувати вам за таку шалену підтримку, вона, можна сказати, врятувала мене Одразу після бою я був певен, що це кінець моєї спортивної кар’єри. Виявляється поразка – це дуже тяжко. Наступного дня зі мною почали відбуватись дивні речі. Ситуації, які вказували мені на те, що це був для мене великий досвід і те, що я маю повернутись. Також, я повторюсь, дуже важливу роль зіграла ваша підтримка. Я багато думав, аналізував, робив висновки…Я знайшов причини й помилки… Дайте мені трохи часу і я повернусь, радуючи нашу країну своїми перемогами. П.С. Живу за правилом мотоцикліста «порушив він, а збирають тебе» Тобто завжди сам відповідай за все”.

  • Ірина Коляденко

Коляденко – українська борчиня, дворазова чемпіонка Європи, срібна призерка чемпіонату світу, бронзова призерка Олімпійських ігор 2021 року.

Восени 2018 року двічі стала бронзовою призеркою світових першостей — у вересні здобула медаль на юніорському чемпіонаті в Словаччині, в листопаді піднялася в Бухаресті на п’єдестал чемпіонату світу серед жінок (до 23-х років).

Як і кожна людина, Ірина переживала злети та падіння: вона кілька разів кидала боротьбу та відмовлялася приходити на тренування. Але її тренер виявився міцним і настирним – це він не дав поховати Ірині свої таланти, постійно телефонував їй, її бабусі та батькам, приходив до школи та забирав майбутню чемпіонку на тренування. Таку впевненість та певну впертість тренера Ірина називає однією з ключових причин, чому вона продовжувала займатися – боротьба поступово поглинула її.

На початку 2019 року травмувалася й перенесла операцію на коліні. В липні 2019-го здобула золоту медаль на чемпіонаті України з вільної боротьби в Івано-Франківську. 19 вересня 2019-го здобула срібну медаль Чемпіонату світу з боротьби в Нур-Султані (Казахстан) — у ваговій категорії до 65 кілограмів.

У вересні 2023-го стала бронзовою призеркою Чемпіонату світу з вільної боротьби

4 серпня 2021 року принесла Україні бронзову медаль у вільній боротьбі у ваговій категорії до 62 кг на літніх Олімпійських іграх в Токіо. У вересні 2023-го стала бронзовою призеркою Чемпіонату світу з вільної боротьби. Також, Ірина заробила Олімпійську ліцензію у Париж у ваговій категорії до 62 кг.

  • Іван Ющенко

У листопаді 2023-го, Іван з Коцюбинського втретє став чемпіоном світу з ММА серед молоді у ваговій категорії 70.3 кг. Чемпіонат світу зі ММА проходив у столиці Албанії – в місті Тирана. У змаганнях брали участь спортсмени більш ніж з 40 країн світу.

“Перед змаганнями я трішки хвилювався, оскільки вже двічі здобував перемогу, тож морально важче було налаштуватись, бо не хотілось програвати. Зараз я щасливий, хоч без травм не обійшлось, але це дрібниці, порівняно з емоціями, які я отримав”, – після поєдинку повідомив Ющенко.

Фото: Національна федерація змішаних єдиноборств ММА України

Підготовка спортсменів до змагань у воєнний час не важка, ні чим особливим не відрізняється, тож скаржитись немає на що. Іван переконаний, що ті, кому зараз дійсно важко, – наші військові. Чемпіон не зупиняється й підкорює все нові вершини та перемагає у різних змаганнях. Вже незабаром хлопець відвідає гран-прі турнір з ММА “Ватага”.

  • Денис Тупицький 

Народився Денис у селі Мельники(Чорнобаївського р-ну, Черкаської області).

З 7 років почав займатися спортом (дзюдо) та після закінчення школи пішов навчатися до коледжу та університету в Ірпені.  Здобув такі перемоги як: неодноразовий чемпіон та призер чемпіонатів України, неодноразовий призер кубків Європи, майстер спорту.

“Найбільше пишаюся тим, що протягом усієї спортивної кар’єри й надалі мене підтримують мої тренери. Завдяки їм я отримав такі результати. У планах, звичайно, це Олімпійські ігри, на які б хотілося поїхати з ними та завоювати нагороду найвищого ґатунку й  розділити цю радість з рідними та тренерами”, – повідомив Денис в ексклюзивному коментарі “Інформатору БІГ”.

  • Владислав Руднєв

6 травня 2023-го року чотириразовий Чемпіон світу з бойового самбо Владислав Руднєв представляв Ірпінь й виборов перемогу нокаутом на 30-й секунді на міжнародному бійцівському турнірі ліги Eliminator fight night. Турнір відбувся в місті Познань, де суперником Руднєва став польський спортсмен – Микола Крюковський.

Перемога стала шостою для спортсмена на професійній арені

Перемога стала шостою для спортсмена на професійній арені. У квітні 2023-го у Кишиневі спортсмен й за сумісництвом майстер спорту України міжнародного класу здобув перемогу на міжнародному бійцівському турнірі “FEA”.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що низку нагород здобули ірпінські спортсмени на двох всеукраїнських змаганнях, а також про спортсменів з Ірпеня, які отримали перемоги у Мілані. Та про Ірину Коляденко з Ірпеня: “Це не я обрала боротьбу, це боротьба обрала мене”.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Микола Попко

Нагору