Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

Посилка, якої немає: аферисти маскуються під поштовиків

Журналістка Інформатора БІГ отримала дивне SMS-повідомлення від якоїсь поштової служби з вимогою негайно натиснути на зазначене в повідомленні посилання. З’ясувалося, що це чергова шахрайська схема.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Telegram-канал поліції Київщини.

У повідомленні йшлося про те, що журналістці надіслана посилка, але її не можуть доставити, оскільки адреса нечітка або неповна. І просять негайно натиснути на посилання, аби можна було оновити інформацію та відправити знову.

На щастя, журналістка не раз користувалась послугами різних поштових сервісів, і, по-перше, знала, що справжні поштові оператори таким чином не надсилають повідомлення, а по-друге, жодної посилки не чекала.

Окрім того, повідомлення надійшло не зі звичного українського номера.

Та й запідозрила, що тут щось нечисте. І не помилилась.

Як з’ясувалося, такі повідомлення отримали багато людей.

Поліція Київської області підтвердила здогади: саме таку нову схему придумали шахраї – від імені поштового сервісу розсилають повідомлення про надходження посилок, які містять фішингові посилання на підконтрольні аферистам ресурси.

Поліцейські радять усім, як себе вести у таких випадках, щоб не втратити свої кошти.

  • не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями;
  • отримуйте дані про надходження посилки на лише офіційному сайті поштового сервісу або у застосунку;
  • перевіряйте правильність URL-адреси сайту перед введенням конфіденційних даних: навіть найменша невідповідність може означати, що користувач потрапив на фішинговий сайт;
  • заведіть окрему інтернет-картку для онлайн-шопінгу, і переказуйте на неї лише ту суму, яка потрібна для оплати;
  • аби мінімізувати ризики втрати коштів, сплачуйте гроші після отримання товару;
  • не повідомляйте стороннім особам коди-підтвердження, які приходять у SMS-повідомленнях або безпосередньо у застосунки.

«При розголошенні платіжної інформації шахраям – негайно зверніться до банку та заблокуйте карту»,закликає департамент кіберполіції Національної поліції України.

Раніше Інформатор БІГ розповідав, що завдяки додатку «Перекладач ЖМ» нечуючі люди можуть безкоштовно звернутися за допомогою до Служби порятунку ДСНС.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору