Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Як обміняти житловий сертифікат на нове житло

Використовуючи застосунок Дія, власники зруйнованого житла можуть використати житлові сертифікати в Дії для купівлі нових помешкань.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Мінцифру.

Зазначається, що раніше власники пошкодженого житла могли було дізнатися суму компенсації та термін дії сертифіката. Тепер же кошти, які зазначені у сертифікаті, можна використати на придбання нового житла.

Покроково – як це зробити:

  • оновіть застосунок до останньої версії;
  • у розділі єВідновлення відкрийте вкладку Сертифікати на житло;
  • натисніть Забронювати кошти.

“Протягом 5 робочих днів надійде підтвердження в Дію про те, що кошти заброньовані. Після цього є 30 днів, щоб оформити угоду купівлі-продажу. Цю угоду можуть оформити лише ті нотаріуси, які мають доступ до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Протягом 5 днів кошти надійдуть продавцю житла. Якщо не встигаєте, потім повторно подасте заяву про бронювання коштів. Ви можете придбати нову квартиру чи будинок на вторинному ринку або ж вкласти інвестиції в будівництво”, – йдеться у повідомленні.

Також Мінцифра звертає увагу на те, що для того, аби скористатися сертифікатом, потрібно припинити право власності на знищений об’єкт нерухомого майна – це можна зробити в ЦНАПі або звернувшись до нотаріуса.

ДОВІДКА. Послугу компенсації за знищене майно розроблено Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Міністерством цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у КОВА підбили підсумки щодо відбудови у регіоні. 

Також Інформатор БІГ повідомляв, що Київщина першою серед інших регіонів України запустила інтерактивну мапу відновлення області.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору