Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Прикидався волонтером: СБУ викрила українську компанію, яка під час війни постачала в росію засоби такмеду

Одне з підприємств, що дислокується на Київщині, поставляло через одну з європейських країн у росію оптові партії засобів тактичної медицини.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Службу безпеки України.

Зазначається, що власника однієї з найбільших компаній в Україні, котра виготовляє вироби з гуми та пластмаси, у тому числі для військового спорядження, підозрюють в організації оборудки.

“За матеріалами справи, протягом 2022-2023 років ділки переправили до рф декілька партій тактичних джгутів та бинтів власного виробництва на загальну суму на понад 40 млн у гривневому еквіваленті. За даними слідства, нелегальний маршрут пролягав через одну з європейських країн, де фігуранти створили підконтрольну фірму, яка замовляла товар нібито для продажу в ЄС”, – йдеться у повідомленні. При цьому насправді, після одержання продукції, іноземна структура відправляла вироби в росію”, – йдеться у повідомленні.

В СБУ пояснили, що відбувалося далі. А саме –  засоби такмеду на території росії потрапляли до підсанкційних компаній рф, що спеціалізуються на постачанні амуніції для російських військ. А потім –  продукцію поставляють до індивідуальних аптечок росіян, які воюють проти нашої держави.

Окрім цього,  медичні засоби відправляли до військових шпиталів рф на тимчасово окупованих територіях України.

До того ж, власник української компанії намагався замаскувати  злочинну діяльність, видаючи себе за волонтера. Він  «розкручував» свій імідж, позиціонуючи себе як волонтера, що передає медичні товари українським військовим. Це встановило розслідування.

“Під час обшуків за адресами проживання фігурантів, а також в їхніх офісах та виробничих і складських приміщеннях підприємства, виявлено мобільні телефони, комп’ютери та документацію із доказами оборудки. На підставі зібраних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили власнику компанії про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб)”, – зауважують в СБУ.

І розповідають, що зловмиснику загрожує до 12 років тюрми із конфіскацією майна. Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що суд апеляційної інстанції залишив без змін вирок суду, яким старшого механіка-водія 37-ї окремої мотострілкової бригади 36-ї загальновійськової армії збройних сил рф визнано винним у порушенні законів та звичаїв війни. 

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору