Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

З ворожого полону повернуто 230 українців

Під час першого у цьому році обміну полоненими додому повернулися 230 українців, які тривалий час перебували у ворожому полоні.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця.

Зазначається, що загалом відбувся 49-й обмін полоненими. Загалом вдалося повернути 2828 осіб.

Третього січня додому повернулися воїни ЗСУ, ДПСУ, Нацгвардії, територіальної оборони, серед них – захисники Маріуполя, острова Зміїний,  оборонці, які були на заводі “Азовсталь”…

Дорога додому

“Фізичний стан наших захисників дуже поганий, але морально вони дуже стійкі. Кожен з них радий повернутися на Батьківщину”, – зазначив Дмитро Лубінець.

За його словами, вони пройдуть медичний огляд, отримають допомогу з відновленням документів, карток та реабілітацію.

На рідній землі

У Верховній Раді деталізували, що додому повернулися 213 солдат і сержантів, 11 офіцерів, 6 цивільних.

Очільник МВС Ігор Клименко розповів, що серед тих, хто пернувся додому — 94  співробітники системи МВС.

“Це наші прикордонники, нацгвардійці та поліцейський. Більшість з них перебували у полоні з 2022 року. Вони мужньо захищали Маріуполь, Азовсталь. Боронили Київщину, Харківщину, Луганщину, острів Зміїний”, – зауважив Ігор Клименко.

Радість зустрічі

Президент Володимир Зеленський зауважив, що цей обмін відбувся після  довгої паузи власне в обмінах, але в переговорах щодо обмінів пауз не було.

“Ми використовуємо кожну можливість, пробуємо всі варіанти посередництва. На кожній міжнародній зустрічі, яка може бути допомогою, ми піднімаємо тему повернення наших полонених. І будемо й надалі працювати, щоб повернути усіх наших”, – запевнив Президент.

Зустріч захисників

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що на базі Ірпінської міської ради триває робота над створенням особливого проєкту  – “Книга пам’яті”. 

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору