Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

На Київщині працюватиме 3 лінії з переробки будівельного сміття

На Київщині впроваджують пілотний проєкт з переробки відходів, які утворилися в результаті руйнувань при бойових діях.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Київську обласну військову адміністрацію.

«Переробка та утилізація відходів – важливий аспект відбудови. Адже в процесі демонтажу зруйнованого та відбудови об’єктів, кількість будівельного сміття постійно зростає. Маємо не просто позбутися цих відходів, а застосувати екологічний принцип до утилізації», – сказав перший заступник голови КОВА Микола Бойко.

Відтепер в області працюватиме 3 лінії з переробки сміття. Для цього залучена спецтехніка, яку надає Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA).

За даними КОВА, наразі у столичному регіоні 32 майданчики, на яких зберігається будівельне сміття. Станом на сьогодні для переробки будівельних відходів Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) вже надало 30 одиниць спеціальної техніки. З її допомогою демонтуватимуть зруйновані об’єкти, а також перевозитимуть та утилізуватимуть будівельне сміття.

«Переробка та утилізація відходів – важливий аспект відбудови. Адже в процесі демонтажу зруйнованого та відбудови об’єктів, кількість будівельного сміття постійно зростає. Маємо не просто позбутися цих відходів, а застосувати екологічний принцип до утилізації. Сортувати, переробляти та повторно використовувати матеріал – це правильний підхід. Для цього в області будуть працювати 1 стаціонарна лінія переробки в Бородянці та 2 мобільні, які будуть проводити роботи в інших населених пунктах за потреби», – розповів Микола Бойко.

За його словами, наразі громади Київщини збирають інформацію про те, яка кількість такого сміття на їх територіях. Після цього буде сформовано графік роботи з сортування та утилізації. Зокрема, такі роботи будуть проведені в Бучі, Горенці, Бородянці, Ірпені та інших містах і селах Київської області, які зазнали значних руйнувань.

«Наразі вже відновлено повністю та частково зі збереженням функціонального призначення близько 16,6 тисячі об’єктів. Відбудова триває в рамках програми UNITED24, коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, обласних програм, урядової програми «єВідновлення » та за сприяння міжнародних організацій і фондів», – повідомляють у КОВА.

Нагадаємо, що у Київській області внаслідок російської агресії пошкоджено 28,8 тисячі об’єктів. Серед них близько 26 тисяч – це приватні та багатоповерхові житлові будинки. На багатьох об’єктах вже тривають роботи з відбудови, через що з’являється багато будівельних відходів. Їх потрібно правильно сортувати та утилізувати, щоб уникнути забруднення довкілля.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що Боярці зʼявилися пункти утилізації хвойних дерев.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору