Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Марія Примаченко: мисткиня з творчої родини

Багато дивовижного супроводжувало життя всесвітньо відомої української художниці і нашої землячки з Київщини Марії Примаченко, якій 12 січня виповнилося б 115 років.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України, де зібрали низку цікавих фактів про художницю.

Марія Примаченко (1909-1997) народилася 12 січня на Київському Поліссі, неподалік Бучанщини – у селі Болотня нині Вишгородського району у родині, багатій талантами.

Батько Марії був теслею і різб’ярем, мати – гарно вишивала, а бабуся була писанкаркою.

Талант Марії помітили, коли вона розмалювала дивовижними візерунками власну хату, після того земляки почали замовляти дівчині розпис сільських помешкань. Улюбленим кольором художниці був зелений.

Марія Примаченко. Фото з фондів ЦДАМЛМ

Існує міф, що Марія Примаченко була самоучкою. Звісно, у час, коли її талант мисткині тільки розкривався, це було так. Але все ж професійну освіту вона одержала.

“У 1930-х роках Марія навчалася в Школі майстрів народного мистецтва на території Києво-Печерської лаври. Серед її викладачів – В. Кричевський, А. Петрицький, М. Дерегус та ін. Роботи мисткині були експоновані на Виставці українського мистецтва у Парижі у 1937 р.”, – зауважують в архіві-музеї.

Дивовижні звірі Марії Примаченко вражають

Цікаво, що Марії Оксентіївні не рекомендували відвідувати зоопарки – аби  не зіпсувати уявлення про екзотичних звірів, яких вона зображувала.

“За серію декоративних панно «Людям на радість» у 1966 році Марія Оксентіївна була нагороджена Державною премією ім. Т.Г. Шевченка, а у 2022 році пошанована Відзнакою Президента України «Національна легенда України», – зазначають у ЦДАМЛМ.

Незвичні звірі Марії Примаченко оселились у музеї давньоруського гончарства у Вишгороді

І розповідають, шо творчу династію продовжили син Федір і онук Петро. Нині Петро Примаченко, захищає Україну на фронті. “Воюють” і роботи Марії Примаченко. Так, на кошти від продажу на аукціоні картини «Квіти виросли коло четвертого блока» було придбано 125 автомобілів для фронту. Картину ж передано до Національного художнього музею.

Петро Примаченко. Фото з відкритих джерел

“Після знищення російськими окупантами Іванківського історико-краєзнавчого музею 27 лютого 2022 року щасливою звісткою для світу стала інформація про дивовижний порятунок робіт художниці”, – підкреслили у ЦДАМЛМ.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що перемогу у ІІІ Всеукраїнському фестивалі-конкурсі мистецтв “Новорічні дива” вибороли юні художники з Бучі.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору