Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Як отримати безоплатне протезування

Встановлення якісних протезів в Україні є безоплатним, також держава гарантує їхнє обслуговування та ремонт, якщо у нього виникає потреба.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Telegram-канал Міністерства соціальної політики України.

Зазначається, що військовим, які були поранені під час бойових дій і потребують протезування, не потрібно чекати встановлення інвалідності.

“Для них відшкодування вартості протеза може сягати двох мільйонів гривень”, – йдеться у повідомленні.

Військові подають документи для безоплатного протезування таким чином.

  •  Ще перебуваючи у медичному закладі, потрібно звернутися до соціального працівника, який там є, або попросити лікаря організувати зустріч із фахівцем Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю.
  • Звернутися особисто до найближчого ЦНАПу чи місцевого органу соцзахисту населення або нлайн в електронному кабінеті особи з інвалідністю.

Документи для оформлення безоплатного протезування:

  •  паспорт громадянина України (або посвідка на постійне/тимчасове проживання; посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту; тимчасове посвідчення громадянина України) та ідентифікаційний код.
  • Довідка про обставини травми від командира військової частини;
  • висновок військово-лікарської комісії (ВЛК);
  • посвідчення УБД (за наявності).

“Після подання документів (незалежно від способу) до вашого електронного кабінету особи з інвалідністю надійде направлення на протезування”, – пояснюють у Мінсоцполітики.

Також у Міністерстві публікують повний перелік тих, хто має право на безкоштовне протезування, і це – не лише військові.

Ось повний перелік.

  • Особи з інвалідністю
  • Діти з інвалідністю
  • Учасники бойових дій (окремі категорії громадян, які отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України, участі в антитерористичній операції чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період проведення воєнних (бойових) дій, та втратили функціональні можливості кінцівки або кінцівок)
  • Постраждалі (мирні громадяни, які  у період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях проживали безпосередньо в районах проведення воєнних (бойових) дій та у період здійснення воєнних (бойових) дій або районах, що піддавалися бомбардуванням, авіаударам та іншим збройним нападам і отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України, проживали в районах проведення антитерористичної операції, районах здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, за умови, якщо такими особами не вчинено кримінальних правопорушень)
  •   Особи похилого віку
  • Жінки, дівчата після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії та з порушеннями розвитку молочних залоз
  • Діти з порушеннями опорно-рухового апарату (діти віком до 18 років)
  •   Особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист”.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що автопарк Ірпінської центральної міської лікарні завдяки благодійникам поповнився сучасним реанімобілем.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору