Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Аналоговнєт: що показало дослідження “Цирконів”

Росіяни вже двічі били по Київщині експериментальними протикорабельними ракетами  “Циркон”.

Про це повідомляє Інформатор БІГ   з посиланням на Telegram-канал директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександра Рувіна.

Зазначається, що нині експерти КНДІСЕ досліджують російські ракети, якими 7 лютого рф вдарила по Україні, і по Київщині, зокрема.

“За попередньою інформацією, дійсно маємо наявний факт використання ракети 3М22 «Циркон». Про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї. Ракета спрямовувалась у зону, де немає військових об’єктів, постраждала цивільна інфраструктура та мирні люди”, – йдеться у повідомленні.

Олександр Рувін

Як деталізує Олександр Рувін в інтерв’ю “Вечірньому Києву”, одна з цих ракет упала у Дніпровському районі столиці, внаслідок її падіння утворилась  велика вирва. Друга  ракета “приземлилась” у Вишневому, у полі, і спричинила біду для мирних людей і цивільної інфраструктури.

На виявлених уламках зафіксовано цифри 2023-2024, що означає те, що ці ракети були зібрані зовсім недавно.

Оскільки обидві ракети були уражені ППО й не досягли своїх цілей, то, за словами фахівця, виникають великі сумніви щодо їх точності.

Окрім того, фахівці не побачили тієї руйнівної сили, яка має бути у протикорабельної ракети з майже 400 кілограмами вибухової речовини.

Ця протикорабельна ракета 3М22 «Циркон» не летить зі швидкістю 8-9 Махів, тобто  приблизьно 10 тисяч кілометрів на годину, як кажуть росіяни. А співробітники відповідних служб зауважують, що ракета долає всього-на-всього долає 2500 кілометрів на годину на прикінцевій ділянці польоту.

“«Циркон» розроблявся насамперед як зброя проти авіаносців, потопити який дуже складно. Але навряд ця ракета впорається зі своїм прямим призначенням. Тобто черговий російський «аналоговнєт» «Циркон», прийнятий на озброєння в росії у 2023 році, виявився зовсім не унікальним, як, втім і їхній «Кинджал». Налякати Україну та її союзників новою «чудо-зброєю» не вдалося. Ми продовжуємо досліджувати залишки цієї протикорабельної ракети, з’ясовуємо її складові. Поки що ми досліджуємо лише два випадки застосування ворогом «Цирконів»”, – підкреслив Олександр Рувін.

Уламки ракети

ДОВІДКА – з відкритих джерел: протикорабельна гіперзвукова крилата ракета 3М22 “Циркон” прийнята на озброєння у січні 2023 року. Росія заявила про такі її характеристики: дальність − 600-1500 км, швидкість до 8-9 Мах, маса бойової частини близько 300-400 кг, довжина 8-10 м.У російських ракетах є деталі, які можуть застосовуватися одразу в кількох типах виробів, інші – вузли лише для конкретних зразків. Специфічні маркування мають частини та уламки реактивного двигуна та рульових механізмів.

“Ракета 3М22 «Циркон» складається з комплектуючих вузлів, що позначаються відповідним маркуванням 3Л22, 3В22 тощо, тобто літера може відрізнятися, але загальне маркування для ракет – 3М22. На кількох уламках шляхом лазерного гравіювання та методом тиснення виконано надпис 3Л22, що свідчить про конкретний вузол з конкретного виробу. Крім того, болти на рульових механізмах мають маркування у вигляді цифр 26, що є особливістю «Циркону». Інші маркування на уламках ракети вказують на дату виробництва її складових компонентів − кін. 2023-2024 роки. Це означає, що ракета була зібрана нещодавно. Мікроелектроніка малозбережена та практично не піддається аналізу через фізичні пошкодження. Здійснюються заходи для визначання складу металу з фрагментів корпусу ракети та термоізоляційних матеріалів. Значна фрагментація ракети ускладнює ідентифікацію, однак уже можемо сказати, що зброя не відповідає заявленим ворогом тактико-технічним характеристикам. У ході подальшого експертного дослідження вся можлива інформація буде деталізована”, – йдеться у повідомленні Олександра Рувіна.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що Бучанська громада анонсувала початок масштабного збору на 150 FPV-дронів для трьох підрозділів ЗСУ.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору