Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

Правоохоронці припинили діяльність транснаціонального хакерського угруповання

Кіберфахівці СБУ спільно з правоохоронними органами США, Великої Британії, ЄС та інших країн-партнерів, а також слідчі Нацполіції припинили діяльність угруповання кібервимагачів «LockBit».

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на МВС України, та з посиланням на СБУ.

Зазначається, що  «LockBit» вважається найавторитетнішим серед подібних вимагачів у світі.

“З 2019 року кіберорганізація здійснила понад три тисячі кібератак на інфраструктуру приватного сектору США та Європи зі збитками на мільярди євро. В Україні злочинців представляли батько і син, від дій яких постраждали фізичні особи, підприємства, державні установи та заклади охорони здоров‘я у Франції. Хакери надавали своє вірусне програмне забезпечення, шифрували дані жертви, погрожували витоком інформації та вимагали викуп”, – йдеться у повідомленні МВС.

СБУ звертає увагу що серед організаторів та учасників угруповання були також громадяни України та росії. ‘Загалом цю масштабну спецоперацію проводили у різних частинах світу. Упродовж майже 5 років кіберзловмисники здійснили понад 3 тисяч кібератак проти фінустанов та корпорацій західних країн, які надають оборонну допомогу Україні.

“За матеріалами справи, зловмисники викрадали у відомих компаній таємну інформацію і персональні дані, а потім вимагали за них «викуп». Задокументовано, що тільки з однієї із американських компаній хакери вимагали понад 90 млн доларів США. Для викрадення корпоративних відомостей хакери використовували спеціально розроблені програми-вимагачі”, – деталізують в СБУ.

І розповідають,  що учасники угруповання дистанційно «запускали» віруси на комп’ютери користувачів для  збору закритої інформацію, а потім вірус блокував роботу комп’ютерів і «пропонував» після сплати грошей їх розблокувати. Якщо ж зловмисникам відмовляли –  вони погрожували не тільки паралізувати весь технологічний процес постраждалих компаній, але й «злити» у відкриту мережу їхні конфіденційні відомості.

“У результаті багатоетапної спецоперації СБУ та західних партнерів даркнет-сайти хакерського угруповання заблоковані правоохоронцями. У ході слідчих дій в Україні виявлено мобільні телефони та комп’ютери з доказами незаконної діяльності. Отримані речові докази будуть надані міжнародним партнерам для продовження розслідування та притягнення винних до відповідальності”, – наголошують в СБУ.

За даними МВС, нині заблоковано понад 200 криптовалютних рахунків, пов‘язаних зі злочинною діяльністю угруповання.

Також у низці зарубіжних країн –  у Нідерландах, Німеччині, Фінляндії, Франції, Швейцарії, Австралії, США та Великобританії – видалено 34 сервери.

“На національному рівні спецоперація проходила за участі слідчих Головного слідчого управління Нацполіції, кіберфахівців Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора, на міжнародному — за координації Європолу”, – розповідають у міністерстві.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у поштоматі на Київщині знайшли 5 кілограмів амфетаміну.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору