Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

Телеком-проєкти: на деокуповані території повертається якісний інтернет

На Київщині реалізується найбільша кількість грантових проєктів з відновлення інтернет-інфраструктури на деокупованих територіях.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Міністерство цифрової трансформації.

Зазначається, що 68 провайдерів отримали фінансову допомогу, щоб повернути звʼязок на звільнені від ворога території. Загальна сума проектних коштів- 700 тисяч євро.

“Ще більше українців у деокупованих містах та селах отримають доступ до якісного інтернету — 68 українських операторів виграли гранти на телеком-проєкти. Інтернет-інфраструктура на деокупованих територіях зазнала колосальних руйнувань. Щоб місцеві жителі швидше змоги працювати, навчатися та спілкуватися з близькими онлайн, Уряд Німеччини в межах програми міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі») виділив гранти загальною сумою — до 700 тисяч євро”, – йдеться у повідомленні.

З цих проєктів найбільше – 16 –  реалізують на Київщині. На другому місці  Сумщина — тут впроваджують 13 проєктів, далі йдуть  Харківщина – 11, та Херсонщина — 6.

У Мінцифрі зауважують, що 50 компаній, які виграли гранти, використовують xPON. Ця технологія надає швидкість до 1 Гбіт/c”, і вона найбільш стійка до відключень електрики.

“Гранти українським операторам телекомунікаційних послуг надаються в межах програми міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується Урядом Німеччини й реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Гранти стали можливими за рахунок додаткового фінансування Уряду Німеччини. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення найкращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту”, – розповіли у Міністерстві.

ДОВІДКА. Стратегічний виконавець програми — німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Партнер з виконання — ГО «Офіс ефективного регулювання» (BRDO) за підтримки організатора та ключового партнера — Міністерства цифрової трансформації України.

Раніше Інформатор БІГ розповідав, що цифрові волонтери BRAMA  допомагають очистити український інформаційний простір від російських пропагандистів,  інтернет-шахраїв та наркоторговців.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору