Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Німці взялися за розслідування злочинів рф у Гостомелі

У Німеччині розслідується перше кримінальне провадження щодо обстрілу армією рф цивільних у Гостомелі.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на DW.

Зазначається, що 24 лютого 2022 року сотні й тисячі автомобілів намагалися евакуюватися на Захід трасою М07, яка сполучає Київ і кордон з Польщею. Серед тих небагатьох, хто рухався у зворотному напрямку, був пожежник з німецького містечка Борна поблизу Лейпцига Стів М. Чоловік, який перебував у Німеччині.

На відео, записаному камерою на “Форі”, можна ідентифікувати обличчя деяких російських військових.

«Не вагаючись, скочив у свою “Шкоду”, щойно дізнався про вторгнення російської армії в Україну і помчав до Києва рятувати дружину та її сина. Німець одружився з киянкою лише кількома тижнями раніше. Вона мала з сином приїхати до Німеччини у квітні, лише чекала на отримання мовного сертифіката», – йдеться у дописі.

Видання згадує, як вранці 25 лютого 2022 року позаду були півтори тисячі кілометрів і доба майже без сну. Стів М. перебував за лічені кілометри від столиці, коли його зупинили постріли окупантів на виїзді з Гостомеля.

Понівечена автівка німця.

За даними українського слідства, російські військові стріляли, сховавшись у лісі на узбіччі “варшавки”.

«У кожному автомобілі можна було в середньому нарахувати 120-130 кульових отворів», – розповів прокурор.

Пів року потому, після деокупації Київщини, слідству вдалося ідентифікувати учасників розстрілу. Слідчі встановили підрозділ Росгвардії, до якого належали стрілки, – підрозділ Красноярського ОМОНу. 

Про це свідчили як покинуті документи окремих бійців, так і чимало інших доказів, таких як написи на ящиках до набоїв.

Портретні експертизи також дозволили встановити особи п’ятьох підозрюваних стрілків – слідчі зіставили записи відеокамер зі знайденими фото “омонівців” у соцмережах і на сайтах російських силових відомств. Нині саме ці бійці в Україні є обвинуваченими в рамках заочного судового процесу.

Серед перших потерпілих, яких вдалося ідентифікувати українському слідству, був саме Стів М. За номерами його покинутого автомобіля з допомогою бази даних прикордонної служби встановили ім’я власника і звернулися до німецьких колег з проханням взяти його письмові свідчення. 

«Того дня чоловік вижив. Отримавши осколкові поранення голови, він вибрався з авто і втік. Як розповідає Дмитро Сітар, російські війська намагалися поцілити навіть у тих, хто після розстрілу авто вижив і ховався у лісі. Стріляли, як зазначає слідчий, навіть по жінці, яка зупинилася, щоб допомогти одному з поранених. Коли місцеві побачили чоловіка з закривавленим обличчям на одній з вулиць Гостомеля, йому викликали швидку. Як після повернення до Німеччини Стів М. згодом розповів німецьким ЗМІ, через кілька днів він разом з лікарем, який лікував його у місцевій лікарні, втік з окупації на Вінничину, звідки той був родом. Туди ж невдовзі вдалося вибратися і дружині німця з сином», – пише видання.

Поранений німець із закривавленим обличчям тікає від окупантів.

Через два роки після деокупації Гостомель, на Стіва М., чекають у столиці, щоби він особисто дав свідчення в суді. Попри наявність у справі письмових свідчень потерпілих і свідків, українські суди враховують докази лише тоді, якщо свідки особисто виступають на процесі.

Відомо, що ще в грудні Стів. М. казав в у розмові з виданням Bild, що не хоче знову їхати в країну, де йде війна.  

«Я не хочу знову наражати себе там на велику небезпеку», – розповів він.

До того німець розповідав, що не шкодує, що в перші ж години повномасштабного вторгнення РФ поїхав рятувати дружину і прийомного сина. 

«Я і зараз скажу, що вчинив би так само, як я вчинив», – сказав він після повернення до Німеччини телеканалу NDR.

Нагадаємо, торік у Німеччині також відкрили кримінальне провадження за підозрою у воєнному злочині за фактом розстрілів у Гостомелі. У відомстві відмовилися розкривати подробиці, вказавши лише, що одним із потерпілих є громадянин Німеччини. Про те, що потерпілим у німецькому провадженні є саме Стів М., у січні повідомив телеканал ZDF.

Раніше Інформатор БІГ розповідав, що Росія завдала екології Київщині збитків на понад 135 млрд гривень.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

 

Нагору