Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Кіноспільнота розкритикувала фільм “Буча” та фестиваль “Cinema for Victory”: що відомо

Фільм “Буча” та новостворений фестиваль документальних фільмів “Cinema for Victory” від Держкіно під патронатом Офісу Президента засудили представники кіноспільноти.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з покликанням на “УП“.

Зазначається, що фестиваль викликав багато обурень всередині кіноспільноти: Держкіно – інституція з нелегітимною Радою із підтримки кінематографії, невизначеною стратегією, втраченою репутацією – оголошує проведення фестивалю за кілька днів до його початку. І за цей час намагається набрати фільми в програму.

Подія проходить пафосно і під егідою Шона Пена як члена журі. Сам оскароносний мешканець Голлівуду до київського фестивалю не доїхав. Чи бачив усі фільми конкурсної програми – питання.

Покази художнього фільму “Буча” вже відбулись у восьми містах США: у Вашингтоні, Нью-Йорку, Лос-Анджелесі, в Солт-Лейк-Сіті, Нью-Джерсі, Філадельфії, Сан-Дієго та Бостоні. Організатори називають ці покази закритими.

Непросто було потрапити і на прем’єру фільму “Буча” в Українському домі в Києві. Яка, врешті, прем’єрою не виявилась. На початку організатори фестивалю “Cinema for Victory” оголосили, що “Буча” стане фільмом-відкриттям. Але потім, напевно, здогадались, що фестиваль документального кіно не може відкривати художня стрічка. Тож, показ був закритим. Всім, хто бачив “Бучу” на закритих показах, заборонено розповідати про її сюжет.

Єдине, що відомо: події фільму розгортаються в Київські області, коли та була окупована. Основа фільму – особиста історія на фоні глобальної – чоловік вивозитиме людей з окупованих міст та сіл попри небезпеку.

Це кіно викликало багато питань ще на етапі ідеї і формування команди: створення ігрового фільму під час війни, запрошення очолити процес зйомок режисера, який до цього знімав комедії і продюсував шоу конкурсів краси. Найбільшим подразником для багатьох стала назва фільму.

«Оприлюднення постеру зчинило ще одну хвилю несприйняття – говориться про Бучу, а ілюструється Гостомелем. Події фільму і справді відбуваються не лише в Бучі. Але подібні неспівпадіння заважають фільму мати як кінематографічну цінність, так і пропагандистську», – пише видання.

Раніше Інформатор БІГ розповідав, що СБУ повідомила про підозру двом російським генералам, які командували авіаційними ударами по багатоповерхівках під час воєнних дій на Київщині.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко 

Нагору