Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

В Україні спрощено систему усиновлення

Кабінет міністрів ухвалив зміни, які допоможуть дітям-сиротам і дітям без батьківського піклування швидше потрапляти в сім’ї.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на Міністерство соціальної політики України.

Зазначається, що зміни до нормативно-правової бази дадуть можливість цим дітям менше часу чекати на свої нові родини.

Зміни стосуються таких аспектів.

У сфері усиновлення: 

  • Сім’я, котра яка хоче усиновити дитину, зможе забрати її до себе раніше, ніж буде винесене рішення суду. Родині для тимчасового влаштування дитини потрібен позитивний висновок про доцільність усиновлення й відповідність інтересам дитини, далі родина має подати позов до суду заяву про усиновлення дитини.
  • Збільшується термін дії довідки про навчання кандидатів –  до 24 місяців, а саму довідку видаватимуть упродовж 5 робочих днів замість 10, як це було раніше.
  •  Служби у справах дітей на місцях отримають доступ до інформації про дітей на регіональному обліку. Обласні ССД — до дітей на обліку в інших регіонах і на національному обліку. Таким чином, більша кількість дітей та потенційних усиновлювачів зможуть зустрітися.

У сфері опіки та піклування:

  • Людина, яка перебуває в шлюбі і хоче оформити опіку/піклування над дитиною, поки другий з подружжя служить, зможе подати висновок про стан здоров’я тільки щодо себе. Військовий це може зробити після повернення.

У сфері тимчасового влаштування:

  • Сім’ї, у які тимчасово влаштовують дітей (родини родичів, знайомих, прийомні  сім’ї і ДБСТ) отримуватимуть грошову допомогу ще до того, як дитина набуде статусу сироти або позбавленої батьківського піклування.

“Кожній дитині потрібна родина. Крок за кроком спрощуємо шлях дітей до своїх родин”, – йдеться у повідомленні.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що фонд Делла Лоя Хансена та Київська ОВА розпочали розробку концепції створення на Київщині реабілітаційного госпіталю.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору