Коломия До сайту

Доля лісу біля «Кампи»: суд став на сторону забудовника

21 травня Київський обласний господарський суд вирішив долю дубового лісу у Бучі біля «Кампи» на користь забудовника.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  з покликанням на “LB.ua” .

Судове рішення було прийняте на користь забудовника, що викликало хвилю обурення серед місцевих жителів та активістів. Міська рада Бучі вже оголосила про намір подати касацію, і прокуратура також може приєднатися до цього процесу. 

Йдеться про місцевість, яку мешканці Бучі захищали від так званих тітушок.

Будівництво висоток на місці зеленої зони планує бізнес-партнер ексмера Ірпеня Володимира Карплюка Антон Мирончук (ТОВ “Орлан-Інвест Груп”).

Бучанська міськрада подала позов до Північного апеляційного господарського суду, аби оскаржити рішення першої інстанції, яке було на користь забудовника.

Щоб посилити позиції й захистити ліс, треба було надати суду докази неправомірного використання ділянки її колишніми орендарями. І їх насправді не так важко знайти. Це і незаконні вирубки дерев під прикриттям тітушок, і задокументовані спроби будівництва, незважаючи на арешти ділянки і відсутність дозволів, а також численні недопуски представників влади й поліції на ділянку, коли там вели незаконні роботи.

Окрім того, Бучанській раді в суді дуже допомогло б, якби та ж таки міськрада проголосувала й зарезервувала ділянку як землі для рекреації. Це поклало б край зведенню висоток, але такого рішення досі немає. Хоча генплан Бучі передбачає тут виключно землі рекреації.

Щоправда, наприкінці 2023 року Бучанська міськрада проголосувала за створення парку-пам’ятки.

«Бучанська міська рада обстоює включення цієї території до категорії парку. Відповідні рішення прийнято, і клопотання, як вимагає законодавство, направлено до Київської облради. Щодо зміни (резервування призначення землі під рекреацію доки розроблятимуть проєкт і прийматиме рішення облрада. — Авт.), то саме за результатами висновку екологічної інспекції та рішення облради в Бучанської міськради нарешті зʼявиться довгоочікувана підстава поставити крапку в цій історії. Щоб більше жоден землекористувач чи власник не міг самоправно, на власний розсуд діяти і всупереч інтересам громади. Всю необхідну проєктно-кошторисну документацію Бучанська міська рада замовить і надасть облраді», – сказав мер Бучі.

Щодо облради, то вона має на сесії проголосувати за створення парку-пам’ятки. Голова екологічної комісії облради депутат Роман Титикало (ЄС) підтримує ініціативу громади про парк-пам’ятку, але на розгляд комісії та облради це питання може потрапити лише після того, як зберуть необхідні погодження Департаменту екології і природокористування Київської обласної військової адміністрації.

Суддя першої інстанції Господарського суду Київської області Наталія Шевчук винесла рішення, за яким Бучанська міськрада зобов’язана передати ділянку з лісом в оренду забудовникові. На її дії міська рада Бучі подала скаргу до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, ще одну скаргу наразі готує Фундація DEJURE. Днями її мають уже подати.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у Гостомелі виявили незаконне сміттєзвалище. 

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко