Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Ірпінчанин Сергій Дорохов досі у російському полоні: чекати допомагають сусіди

Сьогодні, 1 червня, у Києві на Михайлівській площі відбулася мирна акція “Цивільні досі в полоні – мрії дітей розбиті”, організована ГО “Цивільні в полоні”.

Журналістка Інформатора БІГ побувала на акції, аби висловити солідарність із тими, хто досі перебуває у російській неволі. Серед них – і жителі Бучанського району.

Про них Інформатор БІГ розповідав у своїх публікаціях.

Зокрема це ірпінчанин Сергій Дорохов,  дружина якого – Оксана Дорохова – розповіла Інформатору БІГ, що у російському полоні умови для військових і цивільних однакові – страшні.

Це й бучанець Олександр Курдін,  цивільна дружина якого – Ірина Швець – розказала, що чоловік перебуває в російському полоні з 21 березня минулого року…

Вони й досі чекають. Як і багато інших їхніх посестер, чоловіки, брати, батьки яких потрапили у полон до росіян.

Про декого навіть досі не відомо.

А про  декого стало відомо лише нещодавно. Зокрема, Олена Цигіпа з Нової Каховки лише нещодавно дізнлася, де саме перебуває її чоловік Сергій Цигіпа, незаконно засуджений росіянами. Пані Олена провела майстер-клас для дітей з сімей тих, хто чекає своїх рідних з російських застінків. Адже сьогодні – ще й дитяче свято – Міжнародний день захисту дітей. Дітей, яких, у тому числі, захищали від ворога ті, хто потрапив у російські лабета.

Діти охоче відгукнулись на участь у майстер-класі

І діти, і дорослі чекають своїх рідних. І в той же час намагаються зробити все, що в їхніх силах для того, щоб пришвидшити процес повернення.

Рідні полонених розповіли болючі історії

Під час акції учасники її прагнули привернути увагу органів влади, міжнародної спільноти до проблеми звільнення цивільних полонених.

Адже вони переконані, що для їхнього повернення додому зроблено далеко не все…

А тим часом рідні тих, хто перебуває у російському полоні, отримують підтримку від знайомих, друзів, близьких – всіх, хто також чекає. От і під час цієї акції плакати з фото Сергія Дорохова тримали його сусіди, які також прийшли з дитиною.

Підтримка важлива

Тих, хто солідарний із родинами полонених цивільних українців – немало, ї їхня кількість зростає.

Зокрема, Національна спілка журналістів України не вперше доєднується до заходів солідарності. Сьогоднішня акція – також не виняток. Тим більше, що під час обміну полоненими, який відбувся учора, отримали добру звістку. Тепер відоме місце перебування ще одного нашого полоненого земляка з Київщини, з сусіднього Вишгородського району – журналіста УНІАН Дмитра Хилюка, батьки якого живуть у Димерській громаді.

Чоловік, який у межах цього обміну повернувся додому, розповів, що 11 місяців просидів із Дмитром в одній камері.

“Він передає батькам своїм і брату всі найкращі вітання, і каже, що живий. Сподівається на те, що його звільнять»,– йдеться у повідомленні.

За словами першої секретаря НСЖУ Ліни Кущ, у російському полоні нині перебуває майже 30 журналістів.

Життя в режимі очікування і активної діяльності

Тож для того, аби пришвидшити звільнення всіх цивільних полонених, аби вони повернулися додому живими, суспільство має докласти усіх зусиль.

“Звертаюсь до ти, хто думає “Моя участь в акції нічого не дасть і це нічого не змінить”. Змінить! Такі акції потрібні, оскільки лише запит суспільства спонукає нашу владу до дій і вирішення проблеми. І чим потужніший наш голос, тим більше шансів бути почутими. Не ігноруйте…”, – закликає Оксана Дорохова.

Адже це важливо не лише для родин цивільних полонених – це важливо для всієї України.

“Дякую моїм друзям і колегам, які були сьогодні поряд зі мною! Дякую за підтримку Сергія Цигіпи.
809 днів ув’язнення. 809 днів інформаційної боротьби. 809 днів надії. 809 днів очікувань
Сьогодні, під час мирної акція “Цивільні досі в полоні – мрії дітей розбиті”, рідні незаконно ув’язнених цивільних громадян України публічно звернулися до президента України, Офісу Омбудсмена України, Міністерства Закордонних справ України, Координаційного штабу з питань поводження з полоненими України про допомогу в поверненні цивільних з російських катівень і в’язниць”, – підкреслила Олена Цигіпа.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у результаті чергового обміну полоненими додому повернулося 75 захисників України та цивільних.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інна Косянчук 

Нагору