Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Перший день літа: відключення електрики і підвищення тарифів

Сьогодні, 1 червня, на Київщині очікуються  обмеження в постачанні електроенергії.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Київську ОВА.

Зазначається, що, за повідомленням Укренерго, сьогодні  ліміти на споживання діятимуть по всій Україні з 18:00 до 23:00.

“У разі їх перевищення застосовуватимуться графіки погодинних відключень. Із графіками можна ознайомитися на платформах ДТЕК Київські регіональні електромережі”, – йдеться у повідомленні.

У КОВА закликають ощадливо використовувати електрику, аби  допомагати енергетикам.

Втім, ощадливість у використанні енергоресурсів для кожного стає все актуальнішою, адже економити доводиться для підтримки не лише енергетиків, а й вмісту власного гаманця.

Учора Інформатор БІГ у власному Telegram-каналі звертав увагу на те, що ціна кіловата з 1 червня зростає. Уряд встановив єдину ціну — 4,32 грн за кВт-год, і такий тариф діятиме до 1 травня наступного року.

Такі повідомлення зазвичай викликають хвилю критики й несприйняття, і це зрозуміло.

Втім, в Міненерго також пояснили зростання ціни на електроенергію, виклавши свою позицію, зауваживши, що це складний, але необхідний крок, спрямований на те, щоб українські родини залишалися зі світлом. У Міненерго підрахували, що  середнє щомісячне споживання електроенергії в обсязі 170 кВт*год, “потягне” збільшення суми у платіжці за електроенергію приблизно е на 285 гривень.

“Якби росія систематично не руйнувала енергетичну інфраструктуру України, додав він, то тарифи поки що залишились би незмінними. …В умовах складної економічної ситуації через війну не можна дозволити підвищення ціни на електроенергію для населення до ринкового рівня (майже 7,5 грн/кВт*год), але й держава в цих умовах не має можливості утримувати наднизьку пільгову ціну для всіх споживачів. Адже тариф на електроенергію у розмірі 2,64 грн покривав лише третину реальної вартості електроенергії”, – зауважили в Міненерго.

І нагадали про пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, на рівні 2,64 грн/кВт год. Цей тариф застосовують упродовж опалювального періоду  – з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року за умови, якщо в цей період споживається до 2000 кВт/год електроенергії на місяць.

“При цьому «нічний тариф» (при встановленому відповідному двозонному лічильнику) складатиме 2,16 грн за кВт*год”, – зазначається у повідомленні.

«Підвищення тарифу – це складний, але необхідний крок. Мета – не залишитись без світла, втримати систему. Нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує величезних сил і коштів. Весь цей час триває ремонтна кампанія на об’єктах генерації, розподілу та передачі. На жаль, розуміємо, що обстріли об’єктів енергетики з боку ворога будуть продовжуватись, і маємо задіяти усі можливі ресурси», – підкреслив міністр Герман Галущенко.

Також він нагадав про можливість отримувати субсидію для тих, не може дозволити оплачувати послуги з електропостачання за новим тарифом.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у Бучі розшукують амбіційну молодь. 

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору