Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

На водіїв електросамокатів багато скарг: що робити

Водії авто та пішоходи все частіше скаржаться на керманичів електросамокатів, оскільки правил водіння для цього виду транспорту немає.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на офіційний Telegram-канал Муніципальної варти Ірпеня.

Зазначається, що нині збільшується популярність електричних самокатів. Тим часом правила їхньої взаємодії з іншими засобами під час дорожнього руху належним чином не врегульовані, а це інколи призводить до неприємниих наслідків.

“Особливих правил керування ними не було, а от потреба «вживатися» на дорогах та тротуарах із іншими учасниками дорожнього руху нікуди не зникла”, – йдеться у повідомленні.

Один з недавніх випадків ДТП з участю електросамоката, яким керували підлітки, стався в Ірпені.

“Інцидент трапився 1-го червня близько 18-ї години на вулиці Центральна. Неповнолітні, які вдвох рухались на електросамокаті, спробували на пішохідному переході швиденько пересікти проїзну частину (відео). Наслідки: пошкоджений автомобіль Ford Focus, неповнолітня отримала тілесні ушкодження, на водія автомобіля поліцією складений протокол про адміністративне правопорушення. Подібні ДТП за участю кермувальників електросамокатів стаються чи н в усіх містах, особливо там, де діють сервіси їх шерінгу. А наслідки інколи – куди серйозніші”, – зауважують у Муніципальній варті.

Аби водії самокатів чітко розуміли свої обов’язки під час дорожнього руху як його учасники, питання належить врегулювати на нормативному рівні. Йдеться про розроблення правил безпеки дорожнього руху, яких будуть зобов’язані дотримуватися користувачі такого електротранспорту.

“Наразі в Україні зробили лише перший крок до врегулювання руху електротранспорту.  Зараз чітко визначених правил немає, але потрібно зафіксувати: електросамокати визнані транспортними засобами”, – зауважили у Муніципальній варті.

А поки що керманичам електросамокатів радять бути обережними, дотримуватися правил дорожнього руху за аналогією керування велосипедом чи мопедом.

Окрім загальної вимоги дотримуватися ПДР – ось основні правила, дотримуватися яких радять керманичам електросамокатів.

  •  їхати якомога правіше проїжджою частиною;
  • не керувати в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння;
  • використовувати світловідбиваючі елементи;
  • не перевозити пасажирів, якщо це не передбачено конструкцією;
  • під час руху електросамокатом користуватися засобами безпеки,  їздити у шоломі.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у селі Маковище електровелосипед трамував семирічну дівчинку.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору