Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

Власники земельних ділянок Київщини сплатили до бюджетів громад понад 35 млн грн податків

За результатами актуалізації даних власники земельних ділянок Київщини вже сплатили до бюджетів громад понад 35 млн грн податків.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з покликанням на допис Руслана Кравченка.

Питання сплати податків за використання земель на Київщині обговорили на засіданні робочої групи “Прозорість та підзвітність”. Місцеві бюджети щорічно втрачають десятки мільйонів гривень через несплату земельного податку деякими власниками земельних ділянок. Тому у межах діяльності робочої групи  “Прозорість і підзвітність” визначили низку заходів для актуалізації даних щодо власників або землекористувачів земельних ділянок, наведення ладу у правовстановлюючих документах на земельні ділянки.

«Визначили низку заходів для актуалізації даних щодо власників або землекористувачів земельних ділянок, наведення ладу у правовстановлюючих документах. Маємо перші результати – з початку року вже 35 млн грн. податків отримали тергромади Київщини. І це при тому, що оновили дані щодо 1/7 частини земельних ділянок. Загалом таких ділянок обліковується майже 70 тисяч», – сказав Руслан Кравченко.

За інформацією головного управління ДПС у Київській області кількість задекларованих податків також зростає. Наразі ця сума сягає 72 млн грн.

«Спільно з правоохоронцями та податківцями продовжуємо відповідну роботу з актуалізації даних. Адже громади часто подають неповну інформацію. Дехто, а це 15 громад, взагалі досі не надали звітність про облік земельних ділянок. Всю інформацію передаємо на перевірку правоохоронцям», – сказав він.

Під час попередніх засідань робочої групи зобов’язали територіальні громади створити комісії для виявлення земельних ділянок, що використовуються без правовстановлюючих документів чи не за цільовим призначенням.

Такі комісії створили у 39 громадах, ще у 4 – сформують їх незабаром. Інші мають прискорити цю роботу найближчим часом.

Також громади зобов’язали невідкладно провести нормативну грошову оцінку земель. Адже дехто методично уникає цього, попри те, що законодавством визначений термін проведення такої оцінки. Це знову ж таки сприятиме підвищенню доходів громад.

Ще одна проблема – використання сільгоспугідь не за призначенням. Схеми, коли на таких землях щось будують, а згодом продають. У КОВА обіцяють викорінювати їх.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у процесуального керівництва Київської обласної прокуратури до бюджету забезпечено відшкодування товариством 4,2 млн грн несплаченого ПДВ.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко 

Нагору