Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

На Поліссі розквітла “їжа характерників”

Розпочався період цвітіння  орхідеї Полісся – любки дволистої, червонокнижної рослини, яку наділяли магічними властивостями.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на природничий парк “Міжрічинська пуща”.

Зазначається, що у “Міжрічинській пущі”, яка знаходиться неподалік Київщини – в Острі, виявлено галявину, де квітне понад 70 особин любки дволистої та кілька пальчатокорінників.

Це – чи не найчисельніша мікропопуляція любки дволистої на Чернігівщині, та й, вочевидь, на Поліссі загалом у дикій природі. Раніше у наших краях цей вид орхідей зустрічався частіше, однак через красу квітів люди їх зривали і поступово винищили. А “допомогло” ще й забруднення довкілля, що теж негативно вплинуло на розмноження рослини.

Квітне дика орхідея на Поліссі

“Усі види українських орхідей – рідкісні рослини, що занесені до Червоної книги України. Адже мають дуже специфічний механізм розмноження, що потребує участі грибів. До того ж наша любка, наприклад, починає квітнути лише у віці старшому за 10 років. Та ще й потребує особливих біотопів – лісолучних ландшафтів. Подібні території нині ж зникають, через занепад архаїчного традиційного селянського господарства”, – йдеться у повідомленні.

На Київщині любку дволисту знайти непросто, але все ж можна. Фахівці закликають не зривати рослину з огляду на її унікальність.

“Рідкісна рослина. Трапляється здебільшого на Закарпатті, в Карпатах, на Прикарпатті, Розточчі-Опіллі, рідше — на Поліссі, зовсім рідко — в Лісостепу і Степу в світлих лісах, на галявинах, узліссях та по чагарниках”, – зазначають фахівці.

Втім, природі можна й допомогти у збільшенні популяції рослини. Як це зробили, наприклад, екоактивісти у пристоличному регіоні. Неподалік  Коцюбинського у 2020 році екоактивісти біля лісу побачили любку дволисту, і вирішили, зібравши насіння, вирощувати орхідею в горщиках, щоб потім повертати рослини у дику природу, висаджуючи їх на березі річки Любки.

Цікаво, що любку дволисту здавна наділяли магічними властивостями, які, втім, випливали з її лікувальних характеристик.

“А ще вона описана як «характерницька» їжа. Легенди розповідають, що ця красива рослина не раз рятувала запорозьких козаків під час походів від голоду. Носили вони бульбочки квітки на шиї як амулет, а коли в поході не залишалося їжі  — то діставали чудодійні корені. Науковці зазначають, що бульбочки любки й справді вирізняються високою поживністю — 40 грамів сушеної сировини достатньо, аби задовольнити потребу людини у поживних речовинах. До Червоної книги України любка занесена в статусі «Неоцінений»”, – зазначається у статті.

Окраса лісу

До речі, любка дволиста – не єдиний вид орхідей, які ростуть на Київщині. Раніше Інформатор БІГ розповідав, що торік фахівці Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ)  під час експедиції на півдні Київщини знайшли, серед інших червонокнижних рослин, дикі орхідеї – коручку і любку.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інна Косянчук 

Фото з Facebook-сторінки Природничий центр “Міжрічинській пуща”

Нагору