Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Київщина

У Чорнобильському лісі незаконно зрізали дерев на 120 млн грн

На Київщині у зоні відчуження ЧАЕС під виглядом “санітарної рубки” незаконно зрубали сотні вікових дерев.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з покликанням на пресслужбу Державної аудиторської служби України.

«Державні аудитори в рамках контрольних заходів Державного спеціалізованого підприємства «Північна Пуща», яке перебуває у сфері управління Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ), викрили ряд серйозних порушень. Зокрема, встановлено, що на площі 29,4 га ДСП «Північна Пуща» проводилися суцільні «санітарні рубки» з порушенням законодавства, – без застосування процедури оцінки впливу на довкілля», – йдеться у дописі.

За підрахунками аудиторів, неправомірна рубка лісових насаджень завдала шкоди на суму 4,7 млн грн.

Ще одна, більш масштабна неправомірна рубка лісу була виявлена на території одного з лісництв, що входить до ДСП “Північна Пуща”. Зафіксовано зрізаними сотні вікових сосен, що, за попередньою оцінкою, завдало державі збитків на суму 114 млн грн.

Фахівці Держаудитслужби з’ясували, що через неефективне управління підприємство потерпає від хронічного недофінансування, більшість активів “Північної Пущі” були списані або втрачені, а укладання невигідних контрактів призвело до багатомільйонних збитків.

Крім того, попри те, що підприємство має велику заборгованість по зарплатах для працівників, це не завадило ДСП збільшити витрати на надмірні надбавки керівництву.

«Таким чином, загальна сума збитків та порушень, виявлених аудиторами під час перевірки фінансової діяльності ДСП “Північна Пуща”, сягає 264 млн грн», – пишуть у Держаудитслужбі.

Усі матеріали контрольних заходів будуть передані правоохоронним органам для подальшого відшкодування заподіяних збитків та притягнення винних до відповідальності.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у Бучанській громаді запрацював інноваційний мобільний додаток “Sympto.me”.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко 

Нагору