Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Спецслужби рф вербують підлітків для скоєння диверсій: як протистояти 

Диверсії та інтернет: кіберполіція попереджає про небезпеку для українських дітей.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на кіберполіцію.

Правоохоронці звертають увагу на те, що на підлітків в інтернеті чигає небезпека бути завербованими російськими спецслужбами для скоєння диверсій. Йдеться, зокрема, про вербування виконавців для підпалів автомобілів українських військових.

На жаль, подібні випадки вже зафіксовані правоохоронцями.

“Поліцейські разом з колегами з інших правоохоронних органів встановлюють виконавців і замовників таких злочинів. Так, у червні поліцейські спільно з СБУ викрили схему російських спецслужб з вербування підлітків для вчинення диверсій. Юнаків віком від 13 до 18 років, яких росія втягнула в злочинну діяльність, затримано. Тепер їм загрожує покарання до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що такі злочини можуть бути кваліфіковані згідно з низкою статей Кримінального кодексу України, за які передбачені суворі покарання — до довічного позбавленні волі, зокрема, за такими статтями:

-ст. 111 (Державна зрада), карається позбавленням волі на строк 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна;

– ст. 113 (Диверсія, вчинена в умовах воєнного стану), карається позбавленням волі на строк 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

– ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна), карається до 10 років позбавлення волі.

І це ще не увесь перелік статей, за якими можна понести відповідальність.

Тож, щоб не потрапити на гачок зловмисників, під час користування інтернетом у нинішній час потрібно бути особливо пильними.

Рекомендації для батьків.

  •  Розповідайте дітям про небезпеку вербування та наслідки скоєння злочинів;
  •  Стежте за онлайн-активністю підлітка у мережі та колом його інтернет-знайомств;
  • Контролюйте дотримання комендантської години;
  • Отримавши інформації про вербування – повідомте поліцію за номером 102 або заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції.

Рекомендації для підлітків.

  •  Не діліться  особистою інформацією з незнайомцями в інтернеті, будьте обережними щодо таких знайомств
  • Розповідайте дорослим Про нові онлайн-знайомства варто розповідати дорослим.
  • Уникайте відвідування інтернет-ресурсів із сумнівним вмістом;
  • Для отримання та перевірки інформації використовуйте передусім офіційні ресурси.
  • Якщо ж ви отримали пропозицію скоєння диверсій за гроші – повідомте поліцію за номером 102 або заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції.

“Нагадуємо, що згідно ч. 3 ст. 111 ККУ, громадяни України, які на виконання злочинного завдання іноземної держави не вчинили ніяких дій і добровільно повідомили органам державної влади України про свій зв’язок з ними та про отримане завдання, звільняються від кримінальної відповідальності”, – зауважують кіберполіцейські.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у Бучанській громаді запрацював інноваційний мобільний додаток “Sympto.me”.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору