Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

28 червня – День Конституції України

Сьогодні, 28 червня, Україна відзначає 28-у річницю з дня прийняття Основного Закону країни.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Верховну Раду України та інші джерела.

«У цей важкий для нашої країни час, коли ми протистоїмо зовнішній агресії та захищаємо свою незалежність, День Конституції набуває ще більшого значення. Війна принесла нам багато болю і втрат, але водночас згуртувала нас, зробила сильнішими та непохитнішими у прагненні до свободи та миру. Конституція України – це основа нашої державності, символ нашої національної єдності та суверенітету. Вона захищає права кожного з нас, гарантує демократію і справедливість. І сьогодні, як ніколи, ми усвідомлюємо важливість цих цінностей», – йдеться у повідомленні парламенту.

Нагадаємо, Конституцію України Верховною Радою було прийнято і введено в дію  о 9:20 ранку 28 червня 1996 року. За Основний Закон проголосували 315 народних депутатів.

Передувала цьому довга й напружена робота – і не тільки те, що народні депутати весь день і всю ніч безперервно у сесійній залі опрацьовували  проєкт Основного Закону. А й те, що це була тривала копітка робота.

Прийняття Конституції незалежної України відбулося після розвалу Радянського Союзу, коли колишні союзні республіки почати утверджувати заново здобуту незалежність. Відповідно, приймати й затверджували усі документи та атрибути своїх країн. Україна ж, як зауважує Укрінформ,  станом на червень 1996 року Україна залишалася єдиною з колишніх радянських республік СРСР, яка ще не прийняла свого Основного Закону.

«Процес підготовки Конституції України тривав шість років – з 1990 по 1996 рік. всього було запропоновано 15 проектів Конституції України – від Конституційної комісії, політичних партій, науковців. Конституція України могла бути не прийнята 28 червня, так як напередодні історичного засідання парламенту Президент України видав указ про проведення всеукраїнського референдуму 25 вересня 1996 року про прийняття нової Конституції України. Однак, після прийняття Конституції, цей указ був скасований. Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі», – розповідається у статті.

Нині Україна знову стала на варту свого суверенітетту.

«17-та стаття Конституції: захист України – це найважливіші функції держави і справа всього українського народу. Відданість цьому щодня доводять мільйони українців. Герої на передовій і ті, хто важко працює для зміцнення держави. Українці, які змінили своє життя, змінили свою професію, але не змінили свій вибір на користь свободи, України, Європи», – зазначив Президент України Володимир Зеленський.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що жителів БІГ-регіону запрошують відвідати виставку “Міста-фенікси. Відбудова післявоєнних руйнувань”, де досвід європейських країн після Другої світової переплітається з українським сьогоденням.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору