Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Україна повернула з російського полону десятьох цивільних

У межах 53-го обміну полоненими, який розпочався 25 червня, учора, 28 червня, з російських застінків звільнено незаконно засуджених українців.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на Telegram-канал Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Зазначається, що вдалося повернути додому ще 10 цивільних громадян України,  незаконно затриманих у Білорусі, а також на окупованих територіях, зокрема в Криму. Таким чином, 53-й обмін, який розпочався 25 червня зі звільнення 90 Захисників України, завершено.

“Україні вдалося повернути незаконно засудженого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, активіста та журналіста Нарімана Джеляла. Він був затриманий російськими силовиками в Криму ще у вересні 2021 року та незаконно засуджений окупаційним судом до 17 років позбавлення волі”, – йдеться у повідомленні.

У БІГ-регіоні, за даними журналістів Інформатора БІГ, нині проживає немало родин кримських татар, які чекали звільнення Нарімана Джеляла, упродовж кількох місяців білборди з його фото розміщені на Бучанщині,  зокрема, в Ірпені та Гостомелі. Тож і для всіх кримських татар це добра звістка.

Дружина Нарімана Джеляла – Левіза Джелялова – ще вчора увечері, чекаючи на телефонний дзвінок від чоловіка у Криму, зазначила у коментарі Суспільному: «Крим не спить, всі святкують, телефон розривається. Я хочу його почути. Серце вистрибує».

Також серед звільнених  – два священники УГКЦ  Іван Левицький та Богдан Гелета. Їх у листопаді 2022 року затримала окупаційна влада у Бердянську. Визволено і  мистецтвознавицю, наукову співробітницю Горлівського художнього музею Олену Пєх, яка була ув’язнена ще  з 2018 року. В Україну повертається і політичний в’язень Валерій Матюшенко, якого окупанти затримали на був на Донеччині ще у липні 2017 року, з подальшим незаконним ув’язненням до 10 років.

“Україні також вдалося повернути декількох цивільних громадян, незаконно затриманих та засуджених в Білорусі. Серед звільнених, зокрема, Микола Швець, якого білоруська влада звинуватила у підриві російського військового літака далекого радіолокаційного виявлення А-50 на аеродромі в Мачулищах”, – зауважують у Координаційному штабі.

І звертають увагу, що визволення цивільних полонених українців відбулося за посередництва Святого Престолу.

Загалом вдалося  звільнити 3310 українців з російської неволі.

Це звільнення цивільних дає надію і тим жителям БІГ-регіону, рідні яких досі перебувають у російському полоні.

Зокрема це ірпінчанин Сергій Дорохов,  дружина якого – Оксана Дорохова – розповіла Інформатору БІГ, що у російському полоні умови для військових і цивільних однакові – страшні.

Це й бучанець Олександр Курдін,   який перебуває в російському полоні з 21 березня минулого року…

Втім, рідні цивільних полонених не здаються, шукають усі можливі шляхи для повернення їх додому.

Зокрема, Інформатор БІГ раніше повідомляв, що першого червня, у Києві на Михайлівській площі відбулася мирна акція “Цивільні досі в полоні – мрії дітей розбиті”, організована ГО “Цивільні в полоні”, у якій взяли участь жителі БІГ-регіону.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

На фото з відкритих джерел: Наріман Джелял

Нагору