Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Медичні довідки для школярів та дошкільнят: що відомо

Перед початком навчального року дітям не треба отримувати довідки різної форми та чекати в чергах, щоб їх оглянули кілька лікарів.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на  Міністерство охорони здоровʼя України.

Зазначається, що до закладу освіти достатньо подати медичну довідку від сімейного лікаря з єдиною формою, яка була затверджена МОЗ для зарахування дитини до закладів освіти всіх рівнів.

Зміни затверджено наказом №1351 від 25.07.2023 «Про організацію медичних оглядів дітей та інших осіб для зарахування їх до закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку». Це уніфікована довідка № 086/о «Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)».

“Зазначимо: медичні довідки, що були видані до 1 жовтня 2023 року, вважаються дійсними протягом року. Обстеження дитини сімейним лікарем враховує всі базові вимоги для зарахування її до дитячого садочка та школи. Огляд включає збір анамнезу, повне фізикальне обстеження, перевірку наявності ознак гострої хвороби або хронічних станів, а також вимір зросту та маси тіла, дослідження гостроти зору, слуху (шепітна мова), постави та плантографії, інші обстеження. Лише у разі виявлення відхилень чи хвороб сімейний лікар направляє дитину до лікаря-спеціаліста. Обов’язково перед садочком та школою дитину оглядає лікар-стоматолог”, – йдеться у повідомленні.

Медогляди для зарахування дитини до дитсадка або школи є обов’язковими. Але не обов’язково проходити обстеження саме перед початком навчального року – це можна зробити у будь-який зручний час упродовж року.

“Медичні огляди для зарахування дитини до закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та інших закладів освіти проводяться у випадку, якщо це вимагається закладом освіти чи умовами прийому на навчання”, – наголошують у МОЗ.

І звертають увагу на те,  що для отримання довідки дитина повинна мати обовʼязкові щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

У МОЗ інформують, що наказ МОЗ від 16 серпня 2010 року № 682  який передбачав, зокрема, направлення всіх дітей на флюорографію у віці 14, 15, 16 та 17, років, а направлення на огляд до лікарів-спеціалістів (дитячий хірург, ортопед-травматолог, офтальмолог, стоматолог тощо) у віці 6, 11, 14, 15, втратив чинність.

“Будуємо нову систему профілактики, яка орієнтована на реальні потреби кожної дитини, а не на формальні папірці-довідки для школи”, – зауважив очільник МОЗ Віктор Ляшко.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що Київщина отримала понад 91 млн грн гривень субвенції на закупівлю шкільних автобусів, за які у співфінансуванні з громадами планують закупити 40 автобусів для школярів.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору