Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

У Бородянці викрали 8,5 млн грн на фейковому ремонті

Держаудитслужба України виявила серйозне порушення у процесі відновлення житла, пошкодженого російськими обстрілами в Бородянці на Київщині, за  даними аудиторів, приватна компанія-підрядник незаконно привласнила майже 8,5 мільйонів гривень бюджетних коштів.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із покликанням на “Комерсант український“.

Згідно з повідомленням Північного офісу Держаудитслужби, Бородянська селищна рада виділила кошти товариству з обмеженою відповідальністю для демонтажу аварійно-небезпечного багатоквартирного будинку. Однак підрядник подав фальшиві акти про виконання робіт, які насправді не проводилися.

У результаті цієї схеми з місцевого бюджету було неправомірно виплачено 8 486 642 гривні. Матеріали перевірки передадуть правоохоронним органам для відшкодування збитків та притягнення винних до відповідальності.

Станом на травень 2023 року KSE Institute нарахував 54 млрд дол. збитків житловому фонду України. З них 46 мільярдів доларів спричинені руйнуванням багатоквартирних будинків. Загалом таких будинків нараховується понад 18 тисяч. Також пошкоджено 144 тис. приватних будинків. Загальна площа пошкоджених або зруйнованих об’єктів – 87 млн кв. м. Це складає 8,6% від загальної площі житлового фонду України. Загалом росія завдала збитків інфраструктурі України на $153 млрд.

Як повідомляла віцепрем’єрка Ірина Верещук, станом на квітень 2023 року у 2,5 млн українців житло пошкоджене через російське вторгнення. Зареєстровано 170 тис. осіб, житло яких повністю зруйноване. 200 тисяч українців наразі мешкають у місцях компактного проживання, а 5 тисяч з них – у модульних містечках.

Державна програма компенсації за знищене житло поширюється на власників житла, знищеного в результаті бойових дій після 24.02.2022. Таким людям держава компенсує купівлю нового або ремонт старого житла. Однак нещодавно уряд встановив граничну площу знищеного житла, за яку платитимуть компенсацію.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що ДБР завершило розслідування щодо злочинної організації з-поміж працівників ТЦК, які створили масштабну схему ухилення від мобілізації на Київщині.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко 

Нагору