Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Київщина

Делегація з Франції відвідала ЧАЕС

11 липня в зоні відчуження Чорнобильської АЕС побувала делегація з Посольства Французької Республіки в Україні, Інституту ядерної і радіаційної безпеки Франції та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ із покликанням на ДАЗВ.

Очолював делегацію Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні пан Гаель Васьєр. 

Основною метою візиту було ознайомлення з роботою державних спеціалізованих підприємств у зоні відчуження. Особливу увагу приділили Спеціальному Відділенню Ядерних Палив (СВЯП-2). Делегація цікавилась його станом та принципами роботи.

Франція відіграє важливу роль у наданні гуманітарної допомоги Україні у рамках подолання наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС. Делегація була вражена тим, як зразково наша країна в сьогоднішніх умовах дотримується еталонів безпеки у сфері роботи з відпрацьованим ядерним паливом. Треба зазначити, що Франція вважається одним з лідерів в цьому напрямку та її СВЯП мають високі стандарти безпеки і є результатом довгострокових досліджень та розвитку технологій. 

Делегація також ознайомилася з роботою Комплексу “Вектор”. Представник ДСП ДСП ЦППРВ Сергій Шкуліпа розповів про принцип роботи з твердими та рідкими відходами, про обсяг заховання, порядок приймання відходів та надав історичну довідку про будівництво об’єкта.

Перебуваючи на ДСП “Чорнобильська АЕС”, гості оглянули Новий Безпечний Конфайнмент, який переважною більшістю робили французькі фахівці, та на УЗРК «Острів» оглянули лабораторію з вимірювання відходів, а саме дезактивованого металу від реакторів і машзалу.

Офіційні представники Французької Республіки подякували за змістовний огляд та залишилися задоволені побаченими об’єктами, їх технічними можливостями та якісною роботою фахівців підприємств.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що на Київщині ввели в експлуатацію ще 8 відбудованих об’єктів.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору