Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

До міжнародного Реєстру збитків можна подати заяву про задану шкоду житлу

Через Дію можна повідомити до міжнародного Реєстру збитків про пошкоджене та знищене внаслідок бойових дій житло.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ із посиланням на Мінцифру.

Зазначається, що розширюються можливості для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків у Дії. Подати заяви через Дію можуть люди, чиї оселі постраждала від російської агресії. Таким чином формується  фундамент репарацій, які росія має заплатити за всі руйнування та злочини.

“Раніше для подання заяви потрібно було зареєструвати майно в ДРРП та мати Акт комісійного обстеження в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна. Тепер кожен українець, чия домівка зазнала руйнувань після 24 лютого 2022 року, може подати заяву в міжнародний Реєстр збитків на порталі Дія”, – йдеться у повідомленні.

Нині сервісом у Дії можуть скористатися українці, чиє житло було пошкоджене чи знищене, і хто має такі документвльні нюанси:

  •  право власності не зареєстроване в Реєстрі речових прав;
  • немає акту про пошкоджене майно від місцевої влади, а також власники не подавались на програму єВідновлення;
  • будівля знаходиться у зоні бойових дій або на тимчасово окупованих територіях.

Заяву можна подати за посиланням.

“Важливо, щоб кожен постраждалий українець подав заяву про завдану шкоду. Так ми покажемо усьому світові реальну картину збитків й звірств від вчинків окупанта. Подавайте заяви в міжнародний Реєстр та пришвидшуйте запуск компенсаційного механізму”, – зауважують у Мінцифрі.

ДОВІДКА. Сервіс у Дії та вимоги до розроблення міжнародного Реєстру реалізовано у співпраці з Мінцифри та Мін’юсту за підтримки проєкту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що правоохоронці, які розслідують воєнні злочини, потребують інформації від жителів Бучанської громади.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору