Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

На Київщині зніматимуть документальну стрічку про наслідки війни в Чорнобильській зоні

Відомий український режисер Володимир Тихий відвідав Чорнобильську зону відчуження разом із знімальною групою PSB Films у межах зйомок документального фільму під назвою “Врятуй мене”.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ із покликанням на “Славутич.Інфо“.

Стрічка створюється у межах проєкту SNPA “Підтримка природно-заповідних територій в Україні”. Проєкт спрямований на збереження унікальних природних багатств, що мають європейське та світове значення. SNPA діє за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Фільм “Врятуй мене” присвячений впливу військової агресії росії на природоохоронні території України. Знімальна група вже двічі відвідувала Чорнобильську зону: вперше в червні, коли генеральний продюсер Белла Терзі оглядала можливі місця для зйомок, а вдруге – 11 липня. Попри сильну спеку, команда продовжувала працювати в складних умовах.

Чорнобильська зона не є новою для Володимира Тихого. У 2018 році він презентував українсько-американський фільм “Брама”, сценарій до якого написав Павло Ар’є. Фільм, знятий у жанрі горору, розповідає про сім’ю, що живе у покинутому селі зони відчуження. Головні ролі виконали Ірма Вітовська та Віталіна Біблів. Прем’єра “Брами” відбулася в Будинку культури міста Чорнобиля.

На цей раз знімальна група знімала сцени в Чорнобильському Радіаційно-екологічному Біосферному Заповіднику, який постраждав від російської військової агресії. Перший знімальний день “Врятуй мене” відбувся біля покинутого села Кам’янка, де були зафіксовані кадри зеленого лісу, повного життя, а також знищених пожежами ділянок, що залишилися після окупації.

Белла Терзі поділилася своїми враженнями від зйомок, зазначивши, що спека в згорілому лісі була не меншою, ніж у пустелі. Окрім акторів, у зйомках брали участь працівники заповідника, адже документальне кіно часто розкриває історії через особистості.

Режисер зазначив, що планує зосередитися на створенні документальних фільмів, але не виключає можливості роботи над художнім фільмом про події окупації Чорнобильської зони у 2022 році. Для нього ця зона залишається загадковою та незвіданою, незважаючи на велику увагу, яку він їй приділяє.

Фільм “Врятуй мене” триватиме близько 70 хвилин. У ньому буде показано Національний природний парк “Святі гори”, Древлянський природний заповідник, Національний природний парк “Тузлівські Лимани”, а також постраждалі від війни території навколо Бахмута, Ізюма, Лиману та Харкова.

Фільм буде доступний українською та англійською мовами.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що ДСП “Центральне підприємство з поводженням з радіоактивними відходами” планує реконструкцію пункту захоронення радіоактивних відходів (ПЗРВ) “Буряківка” у зоні відчуження на Київщині.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко 

Нагору