Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

У Чорнобилі знайшли життя, на яке не впливає радіація

Зафіксовано, що крихітні черв’яки, які живуть у Чорнобильській зоні відчуження, виявилися не вразливими до радіації.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ із покликанням на “УНІАН”.

Нематоди, зібрані в цьому районі, не показали жодних ознак пошкодження своїх геномів, всупереч тому, що можна очікувати від організмів, що живуть у такому небезпечному місці. Відкриття, опубліковане на початку цього року, не свідчить про те, що Зона ЧАЕС є безпечним місцем, кажуть дослідники. Просто хробаки стійкі та здатні спритно адаптуватися до умов, які можуть бути негостинними для інших видів.

За словами групи біологів під керівництвом Софії Тінторі з Нью-Йоркського університету, це може запропонувати деяке розуміння механізмів відновлення ДНК, які одного разу можна буде адаптувати для використання в медицині.

«Чорнобиль був трагедією незбагненного масштабу, але ми все ще не маємо повного уявлення про наслідки катастрофи для місцевого населення», – сказав Тінторі.

Зокрема, нематод – це різновид мікроскопічних круглих черв’яків, які живуть у різних середовищах існування (включаючи тіла інших організмів). Нематоди можуть бути надзвичайно витривалими; було кілька випадків повторного пробудження нематод після тисячоліть замерзання у вічній мерзлоті.

Вони мають простий геном і живуть недовго, що означає, що кілька поколінь можна вивчити за короткий проміжок часу. Це робить їх чудовими модельними організмами для вивчення низки речей, від біологічного розвитку до відновлення ДНК і реакції на токсини.

Ось чому Тінторі та її колеги вирушили на розкопки в Чорнобиль, щоб знайти нематоди виду Oschieus tipulae, які зазвичай мешкають у ґрунті.

Вони зібрали сотні нематод із гнилих фруктів, листя та ґрунту в Зоні ЧАЕС, використовуючи лічильники Гейгера для вимірювання радіації навколишнього середовища та одягнувши захисні костюми від радіоактивного пилу. Дослідники культивували майже 300 зібраних черв’яків у лабораторії та відібрали 15 зразків для секвенування геному.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що міністр освіти, культури, спорту, науки і технологій Японії Моріяма Масахіто відвідав Немішаївський коледж.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко 

Нагору