Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Як маніпулюють шахраї та як не втрапити у пастку аферистів

Шахраї продовжують маніпулювати людьми, спонукаючи їх до небажаних дій, зокрема, до надання особистої інформації або переказу грошей. 

Про це повідомляє  Інформатор БІГ із посиланням на Кіберполіцію.

Проєкт «Кібербезпека.UA» презентує нову серію, присвячену соціальній інженерії та методам маніпуляції, які використовують шахраї для обману користувачів.

У новому випуску кіберполіцейський Віталій Кузьменко, реп-виконавиця Alyona Alyona, фахівець у сфері IT та захисту даних Віталій Якушев і директорка Центру медіааналітики Cyber Media Track Анастасія Кондрико обговорюють поширені прийоми аферистів та дають поради, як не стати жертвою їхнього психологічного впливу.

Особливу увагу у програмі приділено методу зворотної соціальної інженерії, коли шахрай створює ситуацію, що змушує жертву саму звертатися до нього по допомогу. Наприклад, шахрай може надіслати листа, що нібито надає контактні дані служби підтримки, а потім спровокувати технічні проблеми, очікуючи на дзвінок жертви.

Щоб захиститися від таких маніпуляцій, фахівці радять:

  • Критично ставитися до пропозицій від незнайомців.
  • Не поспішати виконувати вимоги або прохання, особливо якщо вони здаються підозрілими.
  • Уникати відкриття підозрілих посилань і вкладень.
  • Не працювати з персональними даними у присутності незнайомців.
  • Встановити та регулярно оновлювати антивірусне програмне забезпечення.
  • Використовувати різні паролі для різних облікових записів.

Зазначається, що ця серія допоможе вам краще зрозуміти принципи соціальної інженерії та забезпечити більшу кібербезпеку в повсякденному житті.

Для детальнішої інформації та порад дивіться новий випуск проєкту «Кібербезпека.UA».

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що поліцейські Київщини встановили групу підлітків, які катались на дахах електропотягів.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору