Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Якщо лікар відмовляється виписувати е-рецепт: що робити

Бувають випадки, коли лікарі відмовляють пацієнтам у виписуванні електронних рецептів.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ із посиланням на Уряд online.

Однією з найпоширеніших  причин, через яку деякі лікарі відмовляються виписувати е-рецепт, є те, що пацієнт не уклав декларацію з сімейним лікарем. Однак відсутність такої декларації – не перепона для отримання е-рецепта. Обов’язковиою є лише реєстрація пацієнта в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

У разі, якщо лікар відмовляється  виписати е-рецепт, пацієнту варто звернутися до керівника медзакладу та повідомити про  проблему. Якщо ж і цього разу її не вдасться розв’язувати – потрібно  дзвонити на гарячу лінію НСЗУ.

А що робити, якщо лікар просить пацієнта, що отримує медикаменти постійно, з’явитися фізично на прийом?

“Одна з переваг електронного рецепта полягає в тому, що можна уникнути непотрібних візитів до лікаря, якщо немає термінової потреби. Проте рішення про доцільність візиту приймає лікар, тож варто дотримуватися його порад”, – йдеться у повідомленні.

Не варто забувати й про наслідки блекаутів, через які у медзакладі може зникнути підключення до інтернету або й власне електрика.

“У такому випадку в період воєнного стану лікар може виписати паперовий рецепт, якщо ви купуєте ліки власним коштом. Виняток становлять наркотичні ліки – їх відпускають винятково за е-рецептом”, – звертає увагу Уряд online

КОРИСНИЙ КОНТАКТ. 1677 – гаряча лінія НСЗУ.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у 2024 році фінансування Програми соціальної підтримки Захисників та Захисниць України у Київській області збільшено майже в два рази, що надає можливість скористатися послугами стоматології безкоштовно.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору