Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

“Продавали” військовим неіснуючу техніку: зловмисників затримали у Молдові

Учасники організованої злочинної групи ошукали військових ЗСУ на понад 46 млн грн.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ із посиланням на офіційний сайт кіберполіції України.

Зазначається, що 8 зловмисників затримані на території Республіки Молдова у межах міжнародної спецоперації.

Нині встановлено 67 епізодів злочинної діяльності шахраїв.  Вони з 2023 року ошукували українських військових, членів їхніх родин та волонтерів, намагаючись продати неіснуючу техніку.

Викрили аферистів оперативники кіберполіції Києва та слідчі слідчого управління ГУНП у місті Києві за процесуального керівництва Київської міської прокуратури спільно з Управлінням розслідувань «Центр» Національного інспекторату розслідувань Республіки Молдова.

Зловмисників затримали у Молдові

“Офісом Генерального прокурора і Прокуратурою по боротьбі з організованою злочинністю та з особливих справ Республіки Молдова було створено спільну слідчу групу. Правоохоронці встановили, що до скоєння злочинів причетні особи віком від 17 до 46 років. З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну вісім фігурантів, які проживали на території Одеської області, переїхали до Республіки Молдова, звідки почали реалізовувати шахрайські схеми”, – йдеться у повідомленні.

Організатором злочинної схеми став  34-річний уродженець рф. Кожен із шахраїв мав свої  обов’язки – вони постачали до  Молдови сім-карти українських мобільних операторів, рекламували в інтернеті свої “послуги”,  розміщуючи оголошення про продаж автівок для ЗСУ за привабливими цінами.

“З потенційними покупцями фігуранти спілкувалися в одному з месенджерів та домовлялись про передплату за пригон автівки з-за кордону або придбання дронів. Особливий цинізм полягав у тому, що зловмисники вимагали від потерпілих документально підтвердити свою приналежність до ЗСУ або волонтерської діяльності. Отримавши від них кошти, аферисти насміхались з потерпілих, висловлювали гасла на підтримку рф, видаляли листування та блокували замовників, не виконуючи зобов’язань”, – зауважують кіберполіцейські.

Правоохоронці у межах міжнародного співробітництва провели 23 обшуки на території Республіки Молдова та 13 на Одещині і Дніпропетровщині за адресами проживання та в транспорті зловмисників.

Вилучено багато чого: майже 250 тисяч гривень, 61 тисячу доларів, 20 транспортних засобів преміум-класу, майже 5 кг золота, мобільні телефони, понад 80 карток банків Молдови, України та рф, зброю, чорнові записи, комп’ютерну техніку.

Під час обшуку знайшли і чорнові записи

Викриття зловмисників відбулося завдяки сприянню представниквв служб безпеки комерційних банків України.

Поліцейські з’ясували, що зловмисники знімали гроші у банкоматах Республіки Молдови або розраховувались за онлайн-покупки. А ще – купували дорогі  транспортні засоби та золоті вироби, і таким чином легалізували гроші.

“Наразі встановлено 67 епізодів злочинної діяльності, а попереднья сума збитків перевищує 46 млн грн. Фігурантам та їхньому спільнику оголошено підозри за ч. 6 ст. 190 Кримінального кодексу Республіки Молдови. Рішенням суду затриманих взято під варту”, – розповідають правоохоронці.

Також українські поліцейські розслідують кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) ККУ. Фігурантам загрожує до 12 років в’язниці.

Однак під час слідчих дій можлива й додаткова кваліфікація злочинних дій шахраїв, а наразі триває  встановлення спільників фігурантів.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що ДБР завершило розслідування привласнення коштів під час закупівлі палива для військової частини на Київщині.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору