Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Київщина

Уряд Тайваню відновив школу бойових мистецтв у Бучі

У Бучі за фінансового сприяння уряду Тайваню відновили школу бойових мистецтв.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ із покликанням на “ШоТам”.

«Тріщини в стінах, пошкоджений фасад і дах, який тече, — так виглядала школа бойових мистецтв у Бучі після обстрілів росіянами. Місцева влада вирішила, що її необхідно відбудувати, та звернулася по допомогу до уряду Тайваню», – йдеться у дописі.

Перед повномасштабним вторгненням Тетяна зі своїм чоловіком Юрієм провела тренувальні збори. Коли розпочалася окупація Бучі, й у квартиру Тетяни було влучання, родина вирішила вибиратися з міста. У Бучі залишалися старші учні подружжя, а тепер уже тренери, які разом з батьками відновили пограбований зал. Заняття з карате проходили без Тетяни та її чоловіка весь рік.

Сім’я Грек повернулася до Бучі лише рік тому, адже їхня квартира після обстрілів була непридатною для проживання. У червні Тетяна одразу ж взялася за улюблену справу — тренування.  

За словами директорки Наталії Додатко , Бучанська ДЮСШ бойових мистецтв була збудована ще за радянських часів, тому зрозуміло, що перед окупацією вона мала зношений вигляд. Після деокупації школа була в аварійному стані через значні пошкодження. Міський голова Бучі Анатолій Федорук наполягав на реконструкції приміщення, тож місцева влада ухвалила рішення розпочати відбудову й почала шукати донорів.На заклик про допомогу відгукнувся уряд Тайваню, який підтримує місто гуманітарно. Країна виділила понад 18 мільйонів гривень на ремонт. 

Це не перша співпраця між Тайванем і Бучею — завдяки їхньому фінансуванню там зробили декілька десятків укриттів у житлових будинках.

У листопаді 2023 року в школі бойових мистецтв перекрили дах, оновили фасад, провели загальнобудівельні роботи всередині та розпочали внутрішнє оздоблення. На початку травня 2024-го в закладі почали монтувати спортивний інвентар. 

«Будували згідно з усіма сучасними нормами — з наземним бомбосховищем, яке може вмістити в себе понад 100 людей. До повномасштабного вторгнення діти займалися у школі лише дзюдо та самбо, а тепер мають змогу тренувати ще й інші види бойових мистецтв, зокрема, айкідо, карате та бокс. Після ремонту в школі встановили ринг, груші та дві зони з матами татамі. Також оновили роздягальні, куди закупили шафки з електронними замками», – пояснюють у дописі.

14 травня Тетяна провела перше 30-хвилинне тренування для дітей в оновленому залі. До відкриття онлайн доєдналася посолка Тайваню в Польщі Шерон Ву, завдяки якій діти мають змогу тренуватися.

Поки безоплатні тренування проходять рідше через те, що тренери у відпустці, а діти на літніх канікулах. Наразі в залі тренуються близько 30 дітей, а восени планують залучити до 150 юних спортсменів.

До того ж у школі розмістили шаховий клуб, де вже проходили турніри.

Так, раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у Бучанському дитячому садочку №1 «Сонячний» пройшов тиждень експериментів для малюків.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко 

Нагору