Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Нескорений форпост: як відновлюють зруйнований ТРЦ «Жираф» в Ірпені

24 лютого 2022 року перевернуло з ніг на голову життя всіх українців. На четверту добу після свого вторгнення в Україну російські окупанти пішли наступом на Ірпінь. Намагалися зайти з різних боків. Одним з напрямків став той, що вів з Бучі, через ТРЦ «Жираф». Торгово-розважальний центр, в якому до війни побувало чимало містян, прийняв на себе удар. Не просто прийняв, а й вистояв. Захисники «Жирафа», військові-добровольці та тероборонівці, не дозволили ворогу увірватися в місто. Однак численні влучання зруйнували саму будівлю на 90%. Як же виглядає «Жираф» після 2,5 років війни та чи зможе ТРЦ повернути прихильність мешканців Біг-регіону – журналістка ІА “Інформатор БІГ” вирішила побачити все на власні очі і знайти відповіді на всі запитання.

 «Жираф»

ТРЦ відкрив свої двері 17 грудня 2016 року. Загальна площа центру складала 6500 квадратних метрів, з яких понад 3 500 квадратів займала розважальна зона. Великий дитячий розважальний простір з атракціонами. Їх власники купували та привозили з різних куточків України – з Павлограда, Ужгорода, Черкас, Києва, Чернігова. Також в ТРЦ був унікальний макет Ірпеня із залізничною колією прямо перед кінотеатром. Тут же був великий боулінг-клуб, клуб віртуальної реальності.

«Жираф» 2021 рік. Фото з мережі Facebook

У центрі працювали різноманітні магазини – побутової техніки, продуктовий супермаркет, крамниці ювелірних виробів, дитячих іграшок, квітів та інші. Ресторани з азійською, американською, європейською кухнями і кав’ярня. Тут було велике відділення служби доставки «Нова Пошта». А ще «Жираф» зовні відрізнявся від усіх інших подібних центрів. Стилістику його оформлення неможливо було сплутати ні з чим. І це також було «фішкою», що приваблювала клієнтів.

ТРЦ розташувався між Ірпенем та Бучею. «Жираф» стоїть майже на кордоні двох населених пунктів. Він не перебував під окупацією під час повномасштабного вторгнення, але опинився в сірій зоні, в самому епіцентрі справжнього пекла. 27 лютого 2022 року, коли ворог  спробував атакувати Ірпінь і колона близько зі 100 одиниць броньованої техніки мала намір прориватися до столиці, «Жираф» опинився  на їхньому шляху. Коли перші підрозділи російських окупантів пройшли через вулицю Вокзальну та Яблунську, що в Бучі, одразу дійшли до «Жирафа». Почався обстріл. Перший «приліт» відчув на собі продуктовий маркет «Фора». Снаряд потрапив збоку та розбив вітрину. Уламки снарядів, що потрапили в приміщення торгового центру, разом із іншими артефактами досі зберігаються в імпровізованому музеї. Він знаходиться у придорожній  шашличній, що поряд із «Жирафом».

Другий «приліт» прийшовся на боулінг-клуб, згодом  – дитяча кімната, загорівся другий поверх і вже через деякий час через постійні обстріли від сучасного ТРЦ «Жираф» залишилася руїни та металоконструкції.

Відновлення

Відновлювати «Жираф» почали одразу після деокупації Ірпеня. Директор ТРЦ Сергій Гачков розповів, що відбудова почалася з травня 2022 року. Спочатку розбирали завали. Робили це виключно власними силами. І доволі довго. Розгрібали руйнації приблизно 5 місяців, до осені 2022-го. Згодом почалися монтажно-будівельні роботи. З першим снігом в листопаді стартувала відбудова  другого поверху.  До процесу відновлення нікого не залучали. З бажаючих черга не стояла. Єдиним фондом, що виділив певну суму на відновлення «Жирафа», був американський фонд Uaid Fund (Ukraine-American Investment & Development Fund).

Сергій розповів, що залучити будь-які інвестиції надзвичайно важко і на це потрібно дуже багато часу. Першочергово зараз виділяють фінансування на відбудову житлової, соціальної інфраструктури.

Етапи відновлення ТРЦ. Фото з архіву ТРЦ “Жираф” та ІА “Інформатор БІГ”.

А от для приватного бізнесу програм та грантів немає, а якщо вони і є, їх надзвичайно мало і потрапити в коло «щасливчиків» практично неможливо.

«Я обходив всі можливі банки, жоден не зацікавився проєктом і не надав кошти, – говорить пан Сергій. –  Намагався створити інвестиційний портфель, але марно. Всі фінансові витрати лягли на плечі власників ТРЦ. Вони продали все, що можна було продати, адже відбудовувати та відкривати треба і кошти десь брати треба, от і маємо».

 

Сергій Гачков. Фото: ІА “Інформатор БІГ”.

Проєкт для оновленого «Жирафа» створювали повністю самостійно, сторонніх експертів не залучали.

Це чималі фінанси, які обґрунтовано краще вкласти в будівництво, – говорить Гачков.

“Жираф”, 2024 рік. Фото: ІА “Інформатор БІГ”.

Що буде у «Жирафі»

Ми разом з Сергієм заходимо через майбутній головний вхід відновленого «Жирафа». Сергій дорогою розповідає, що де буде в відновленому центрі і на що можуть розраховувати відвідувачі. Наразі центр працюватиме без розважальної зони, але її планують відкрити в найближчому майбутньому.

Ось тут буде вхід, – говорить Гачков. – По проєкту, ми не зменшували площу. Він залишиться, як був. На жаль, не маємо можливості відновити розважальну зону. Насправді довго шукали шляхи вирішення цього питання, але оскільки ми відбудовуємо його самостійно, без залучення будь-яких коштів, це питання відклали на потім.

Таким буде в “Жирафі” центральний вхід. Фото: ТРЦ “Жираф”

 Ключовими магазинами в оновленому «Жирафі» будуть: супермаркет, магазин меблів та товарів для дому, магазин сучасного одягу, ювелірна крамниця, аптека та зоомагазин.

Проходячи по першому поверху, директор центру показує, що площу лишили незмінною для комфортного перебування відвідувачів, щоб в одному місці була змога купити все необхідне.

– В “Жираф” можна буде зайти за хлібом, а вийти з  кріслом  чи ноутбуком, – усміхається Сергій. – В цьому районі багато новобудов і людей, яким потрібно все і одразу.

 А де будуть супермаркети? – запитую.

– Ось тут буде «Сільпо», – Сергій показує на  частину приміщення з великою площею. – Домовитися з ними було важко, в них свої умови, однією з ключових умов була своєрідна система протипожежної безпеки. На це пішло багато часу, але нам вдалося зробити так як потрібно мережі. Вже з понеділка вони розпочинають завозити все необхідне для облаштування.

Тут буде супермаркет “Сільпо”. Фото: ІА “Інформатор БІГ”.

Гачков показує ще на одне просторе приміщення і говорить,  що тут буде магазин «SinSay». Про інші магазини наразі розповідати не хоче. Каже, ще зарано, тривають перемовини. Коли будуть підписані відповідні угоди, можна буде і про це поговорити.

Роботи на об’єкті тривають щодня. Фото: ІА “Інформатор БІГ”.

Піднімаємося на другий поверх, оглядаємо приміщення під склад і проходимо до рампи.

«Рампа – це конструкція для завантаження. Від цієї колони до іншої буде склад, а далі вже «Jusk».». Дах вже добудований, але потрібно ще деякі корективи внести. З іншого боку буде магазин «Comfy», – Сергій вказує рукою на інший кінець ТЦ і зазначає, що також тут на другому поверсі буде заклад харчування, –  Який саме, поки вам не скажу. Нехай це буде секрет»

Між поверхами. Фото: ІА “Інформатор БІГ”.

Поки спускаємося з другого поверху, Сергій розповідає, що його тішить, коли мереживі корпорації бачать перспективу вкладатися у відновлення своєї роботи саме в Україні. Це позитивний сигнал.

Йдемо до виходу… Фото: ІА “Інформатор БІГ”.

Поки йдемо  до виходу, Сергій зізнається, що важливим аспектом для директора є забезпечення комфортного перебування в ТРЦ малообільних груп населення.

– Ми розуміємо, що таких людей багато, а буде, на жаль, ще більше, – Сергій на мить задумався. – У мене є дуже велике бажання, аби в “Жирафі” був найкращий у місті безбар’єрний простір.

Що тут буде? Наразі секрет! Фото: ІА “Інформатор БІГ”.

Коли  виходимо з оновленого, але ще не на 100% готового до зустрічі з відвідувачами, «Жирафа» на питання, коли планується відкриття, Сергій  говорить: «Хотілося відкритися  в жовтні цього року”. Але потім розводить руками та додає: “Однак розуміємо, що реальна дата буде приблизно на Різдво».

У відбудову зруйнованого «Жирафа» було вкладено вже близько мільйона доларів. Цифра не кінцева, адже роботи тривають і підвести підсумки можна буде тільки після завершення всіх робіт і відкриття оновленого ТЦ. Так, тут не буде боулінгу і кінотеатру. Принаймні поки що не буде. Але щодо кінотеатру Гачков говорить, що для регіону потрібно мінімум 6 глядацьких залів – три великі, три малі. У планах кінотеатр є. Коли?

Давайте ми спочатку відкриємося, трохи попрацюємо,- усміхається Сергій. – А потім неодмінно життя і наші клієнти самі підкажуть якісь варіанти та ідеї.  Може і можливості нові з’являться…

 Ми створили цей матеріал як учасник мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Дарія Яковенко, «Інформатор БІГ»

Нагору