Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Маршрути пам’яті: про окупацію і відновлення БІГ-регіону розкажуть гіди

Фінішував перший етап проєкту «Створення Маршрутів пам’яті Київщини», організований Всеукраїнською асоціацією гідів за підтримки Департаменту культури та туризму КОВА.

Гіди люблять учитися – досліджувати щось досі невідоме, знаходити цікаві «фішки» у вже відомому, розробляти нові і удосконалювати вже створені маршрути, і, звісно, показувати це не лише гостям, які приїжджають зблизька і здалеку, а й місцевим жителям, яких вдається здивувати: це з треба, скільки років тут живу, а й не знав (чи не знала)…

Але серед безлічі навчальних програм, які проводить Всеукраїнська асоціація гідів, проєкт «Створення Маршрутів пам’яті Київщини» – особливий. Дуже непростий. Адже йдеться про історичні події великої ваги, які відбулися зовсім нещодавно – в усякому разі, для гідів, які у багатьох своїх екскурсіях історичні відтинки вимірюють десятиліттями і століттями. У цьому випадку у фокусі уваги стали новітня війна, події, яким кілька років у розвитку і які переплелися у нелегкому вирі ситуацій, які довелося пережити.

«Ми самі хотіли навчитися, і навчити колег, які працюють з людьми, зокрема, з туристами з-за кордону, як спілкуватися, яку інформацію доносити, тому що інформація ця досить чутлива. І коли ми навіть для опису проєкту «Київщина: місця пам’яті» проводили опис локацій, то нам радили військові, що можна подавати, а що ні на даний момент, адже ворог може скористатись певною інформацією. Тому ми писали запити на Інститут національної пам’яті України, на Міністерство оборони, і зрозуміли, що великий тягар відповідальності лежить саме на наших з вами плечах. Адже ми з вами зустрічаємо перших відвідувачів місць пам’яті, ми не намагаємося це перетворити у «чорний» туризм. Тому  це делікатне питання, і ми, напрацьовуючи програми і спілкуючись із колегами, створили цей навчальний курс. Ми  проводимо його в експериментальному форматі, і дуже хочемо, щоб він був вдалим. Тому що це – і промоція України на міжнародному рівні, використовуючи такі чутливі теми і делікатні маршрути», – підкреслив виконуючий обов’язки  директора Департаменту культури та туризму КОВА Євген Самойленко.

Презентація курсу: виступає Євген Самойленко

Навчання було непростим – багато інформації, з якої потрібно вибрати, що саме має увійти в екскурсійну програму, аби туристи змогли відчути і усвідомити трагізм і значення подій, що відбулися у перші місяці великої війни на Київщині, але, у той же час, щоб ця інформація була, скажемо так, психологічно виваженою, і не спричинила додаткових травм екскурсантам.

Окрім загальних даних, якими поділились у КОВА, гіди активно користувалися інформацією, знайденою у різних джерелах і верифікованою. Окрім цього – велика цінність – дані, зібрані самими, свідчення тих, хто пережив нелегкі часи окупації і всі її жахіття.

Яніна Гавриліва на Романівському мосту

Зокрема, гід Наталя Кайтан провела велику роботу, відвідавши низку населених пунктів БІГ-регіону і поспілкувавшись з людьми, які пережили окупацію. Вона зібрала унікальний ексклюзивний матеріал, який потрібно ще просіяти крізь сито доцільності нинішнього історичного моменту.

«Ми зберігаємо пам’ять про трагічні події. Це важливо, щоб ніхто ніколи не забув про ці страшні події. Ми допомагаємо людям зцілитися. Відвідування місць пам’яті може бути важким та емоційним досвідом. Ми допомагаємо людям впоратися з емоціями, зрозуміти те, що сталося, знайти слова щоб…. більше цього не допустити! Ми виховуємо нове покоління. Ми розповідаємо молодим людям про історію, про цінність життя, про важливість миру. Ми боремося з несправедливістю. Ми не можемо змінити те, що сталося, але ми можемо розповісти про це світу. Ми можемо боротися за правду та справедливість. Ми можемо зробити все можливе, щоб таке ніколи не повторилося. Наша робота не завжди легка. Нам доводиться стикатися з болем, горем, відчаєм. Але ми знаємо, що наша робота важлива», – підкреслила президент Всеукраїнської асоціації гідів Яніна Гаврилова.

Гіди навчаються і навчають

У роботі гідів має значення і дотримання низки міжнародних стандартів, якими послуговуються фахівці екскурсійно-туристичної справи у світі. Навчання  щодо роботи за високими стандартами для учасників навчального курсу провів представник  World Federation of Tourist Guide Associations. (WFTGA) Геннадій Чудновець. І гіди, у яких за плечима не один рік професійної роботи, зауважили, що навчились багато чому – пан Чудновець звернув увагу на деталі, які зднаються, на перший погляд, не дуже істотними, але вони підсилюють меседжі, які гіди доносять екскурсантам.

Під час методичної екскурсії

Під час практичних занять учасники курсу побували у Бучі, Ірпені, Гостомелі, Мощуні, і спробували у тренувальному режимі провести фрагменти екскурсій – під пильною увагою колег-експертів, що дало можливість відточувати гідівську майстерність. А далі – шліфування власне екскурсії, яку до досконалості довести, вочевидь, буде непросто, адже тема хоч і недавня, та все ж ще мало вивчена.

Вклонитися пам’яті невинно загиблих

Сертифікати про підвищення кваліфікації за означеною темою отримали 15 гідів. Та й серед них ще буде відбір до пулу рекомендованих Київською ОВА для проведення екскурсій на напрямком «Маршрути пам’яті Київщини».

Вручення сертифікатів

«Це для нас дуже почесно але і складно неймовірно! Пам’ять, втрати, мужність, героїзм: для нас українців це не просто слова… Офіційно – створили пул професійних гідів, здатних не лише розповідати про історичні та культурні пам’ятки Київщини, а й передавати глибокий сенс цих місць, пов’язаних з боротьбою за незалежність України, жертвами війни та незламним духом українського народу», – зауважила Яніна Гаврилова.

Отримати сертифікат – це почесно і відповідально

«Дякую всім ініціаторам, організаторам та колегам з розробки проєкту «Маршрути Памяті», який присвячений збереженню пам’яті про героїчну оборону Київщини на початку повномасштабної війни, стійкості та незламності наших людей та героїчних воїнів.  Про трагедію Бучі, Ірпеня, Бородянки, Гостомеля, Мощуна та інших сіл та містечок Київщини ми не маємо права забувати. Більше того, про звірства рашистських окупантів має знати весь світ. Саме для цього створювався цей проект, гаслом якого став вираз «Не відводь очей!».

Завдяки неймовірному героїзму, стійкості та силі наших людей Київщина була звільнена, і вся Україна теж буде звільнена від російських потвор!», – підкреслила гід Руслана Бурдакова.

Попереду – напружена робота

Навчальний курс Місцями памʼяті, який організовано ВАГ, повернув нас до спогадів та дав поштовх не зупинятися і говорити усьому світу про те, що терористи в світі – рашисти!», – наголосила гід Валентина Цись.

Тим часом це – звершення лише першого етапу проєкту, далі у планах – наповнення новою інформацією і формування низки туристичних маршрутів, мета яких – допомогти і українцям, і зарубіжним гостям глибше пізнати трагедію і відвагу жителів Київщини, яка першою прийняла на себе ворожий удар. Але вистояла. І відбудовується. І живе – з твердим переконанням у нашій Перемозі.

Монумент “Воля”. Пам’ять і надія

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що 15 гідів з Київщини готові до роботи на місцях пам’яті російсько-української війни.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інна Косянчук 

Нагору