Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Місце, де побував увесь світ

Житловий комплекс «Ірпінські липки», що на Гостомельському  шосе, 24/1, був вщент зруйнований ще на початку повномасштабного вторгнення. Великий та сучасний ЖК, де вартість квадратних метрів була значно вища, ніж у інших новобудовах в  ірпінському мікрорайоні СМУ, перетворився на суцільні руїни. Він став символом нелюдської жорстокості російських окупантів і, починаючи з кінця квітня 2022-го, місцем, де побували практично всі офіційні делегації, що приїжджали до Ірпеня після деокупації.

“Ірпінські липки” перед капітальним ремонтом. Фото з відкритих джерел.

Делегації, делегації, делегації…

28 квітня Київську область відвідали дві закордонні делегації на чолі з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем та Прем‘єр-міністром Республіки Болгарія Кирилом Петковим. Тоді делегація завітала до Бучі, Ірпеня та Бородянки. В Ірпені  їхнім першим місцем зупинки стали «Ірпінські липки». 8 травня у День памʼяті та примирення Київщину відвідали Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, його колега з Хорватії Андрей Пленкович та голова німецького Бундестагу Бербель Бас.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш. Фото з відкритих джерел.

«В Ірпені ми на власні очі побачили жорстокість незаконної війни Путіна. Російські війська вбивали мирних жителів, руйнували будинки та зрівнювали із землею цілі квартали», – сказав канадський прем’єр Джастін Трюдо у травні 2022-го під час перебування на руїнах «Ірпінських липок»

Джастін Трюдо. Фото: Ірпінська міська рада.

Трохи пізніше там побували перші особи Фінляндії, Албанії, Чорногорії та інших країн. Зі сльозами на очах дивилася на рештки колись елітного житлового комплексу президентка Молдови Майя Санду: «Мені забракло слів після того, як побачила той рівень насилля та руйнувань. Це неймовірна трагедія».

Улітку 2022-го на «Ірпінські липки» приїхали  лідери Франції, Німеччини, Італії, Румунії.

Світлини на фоні зруйнованих багатоповерхівок на Гостомельському шосе з канцлером Німеччини Шольцем побували на шпальтах усіх  провідних медіа світу.
«Жахливо, яких руйнувань завдає ця війна. І ще гірше, коли бачиш, наскільки безглуздим є це насильство» – сказав Шольц.

Олаф Шольц. Фото з відкритих джерел.

Трохи пізніше перелік знаменитих і поважних візитерів багатостраждального ЖК поповнив Держсекретар США Ентоні Блінкен, прем’єри Австралії, Іспанії, Ірландії, Нідерландів.

Ентоні Блінкен. Фото: Олексій Кулеба.

«Ми усі бачили фотографії. Але стояти тут самому… Це зовсім  інше. Повна протилежність цивілізації, порядності, людяності, коли одна країна вдирається в іншу і призводить до такого масового хаосу. Тут так багато людей загинуло. Дійсно це жахливо» – сказав тоді Марк Рютте, прем’єр-міністр Нідерландів

Марк Рютте. Фото: Олексій Кулеба.

Світ побачив справжнє російське обличчя. Доказами стали численні руїни на вулицях і втрачені людські життя. У п’ятницю, 24 лютого 2023-го, в річницю повномасштабного вторгнення відбувся об’єднаний візит до Ірпеня делегацій парламентарів держав-членів ЄС “United for Ukraine” (U4U), парламентської делегації Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, представників Постійних делегацій іноземних держав у Парламентській Асамблеї Ради Європи та груп з міжпарламентських зв’язків з Україною національних парламентів іноземних держав. В Ірпені вони оглянули в тому числі й зруйнований житловий комплекс «Ірпінські липки».

Зрештою, Ірпінь лише упродовж перших 2-3 місяців після визволення відвідало понад 30 іноземних делегацій. Усього ж на зруйнованих «Ірпінських липках» побували понад 50 світових політичних персон  найвищого штибу– президентів, прем’єр-міністрів, голів парламентів, королівських осіб…

А коли ж відбудова?

Капремонт “Ірпінських липок” стартував у жовтні 2023-го. Фото: ІА “Інформатор БІГ”

Місцеві жителі в 2022-му часто жартували: чим більше закордонних візитерів, тим далі відкладається відновлення ЖК «Ірпінські липки». Спочатку будинок хотіли демонтувати, але пізніше інструментальне дослідження, ініційоване мешканцями будинку, визнало його придатним для відновлення. Ірпінська міська рада виділила кошти на проєктне рішення та подала готовий проєкт на пошук фінансування.

Капітальний ремонт житлового комплексу на Гостомелському шосе, 24/1 стартував у жовтні 2023-го. А в листопаді того ж року Київська ОВА звернулася до прокуратури. Після публікації журналістського розслідування групи Bihus.Info про відбудову житлового комплексу в Ірпені – зокрема, у ньому йшлося про недостатню прозорості тендеру, де змагалися компанії з пропозиціями у 430 та 605 млн грн, – перемогла дорожча пропозиція. Прокуратура порушень не виявила.

Відновлюються «Ірпінські липки» за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. На ремонт об’єкту передбачено 605 мільйонів гривень. Підрядник капремонту – фірма «Навітехсервіс», яка має відремонтувати та підсилити конструктивні залізобетонні елементи, перегородки і стіни, відновити шатрове покриття мансардного поверху, влаштувати покрівлі, прорізи, цоколь, фасад, інженерні мережі, протипожежні системи, ліфти, оздоблення, вхідні групи, систему поливу і тіньові навіси, придбати меблі, озеленити територію тощо.

Вікна в будинках вже нові. Фото ІА “Інформатор БІГ”

Будівництво триває вже майже рік. За цей час уже споруджена загальна конструкція, поставлені вікна, проводяться комунікації, але роботи ще багато. Крім того, за словами власників квартир, будівництво зараз йде повільними темпами. Заявлений термін завершення робіт – IV квартал 2024 року. Однак уже зараз підрядник стверджує, що доведеться чекати мінімум до 2025 року. Керівник цього будівельного проекту Ігор Яшнєв говорить, що обʼєкт з точки зору будівництва є важким через високий ступінь пошкодження.

«Наразі по всіх секціях виконується відновлення інженерних мережі ремонти конструкцій та їх підсилення. Деякі з них вже внутрішньо оздоблені. Замінено 97 відсотків віконних конструкцій. На обʼєкті постійно працюють профільні експерти і завдяки цьому будівництво буде якісним, а конструкції міцними. Усі роботи з відновлення виконуються фахівцями з дотриманням діючих будівельних норм», – запевняє керівник проєкту

ЖК з боку вулиці 11 лінія. Фото ІА “Інформатор БІГ”.

За словами архітекторів, які працюють на обʼєкті, будинок буде виглядати більш гармонійно, але всі його техніко-економічні показники будуть збережені. Покращиться архітектурне планування всередині квартир.

Мешканець ЖК Рафаїл Рзаєв скаржиться, що роботи тривають довго і строки завершення будівництва підрядник усе ж затягне.

Рафаїл Рзаєв. Фото: ІА “Інформатор БІГ”

«Зробили наразі тільки видову частину від дороги, у середині будівлі ще багато роботи, – говорить Рзаєв. – Будівництво закрите, потрапити на будмайданчик складно, а якщо й потрапляємо туди, то ніхто не хоче говорити про конкретну квартиру. Є надія, що будинок все ж таки добудують, оскільки тут побували всі найвищі чиновники зі всього світу».

Квартира у Рафаїла була простора. Понад 60 квадратних метрів. Меблі деякі залишились цілі, але більшість усе ж довелося викинути. Оскільки це 6 поверх, то стіни і конструкція вціліли. Єдине, що постраждало – вбиральня.  Але це ще доволі непоганий результат «прильотів». Квартири на вищих поверхах житлового комплексу  згоріли майже вщент.

Найбільше постраждала в квартирі Рзаєва вбиральня. Фото: ІА “Інформатор БІГ”.  

«Дату закінчення робіт зараз ніхто точно не називає, – бідкається Рафаїл. – Але ж навіть, коли відбудують, то це ж будуть просто стіни. Скільки ще доведеться витратити часу та коштів на ремонт!»

Інші мешканці комплексу теж чекають на відбудову свого житла, яке було повністю  знищене росіянами. Постраждав не тільки житловий сектор, а й комерційні приміщення. Співвласниця  ресторану «Невинний кіт» Вікторія Дріжденко втратила свій заклад. До повномасштабного вторгнення він був популярний не тільки серед місцевих мешканців. Сюди приїздили також гості  з інших районів Ірпеня, з Києва, Бучі, Гостомеля. Приміщення було світле і просторе: 2 поверхи, кілька великих залів і гарна літня тераса. Спеціалізувався  ресторан на здоровому харчуванні, що робило його дуже конкурентним та популярним у місті. Сьогодні після допомоги благодійних фондів заклад працює на новій локації.

Вікторія Дріжденко. Фото: “Інформатор БІГ”

«Коли ми повернулися в Ірпінь і побачили, що залишилося від ресторану, сльози котилися з очей, – згадує Вікторія. –  Це був просто жах і шок. Не знали, що й робити. Почали потихеньку прибирати, дещо з техніки вціліло, але була дуже мала частина. Повиносили окупанти та мародери з ресторану буквально все цінне, навіть найменші дроти. Залишились тільки обгорілі стіни».

До 15 березня  «Невинний кіт» працював, як місце, де можна було перепочити й сховатися від вибухів, а також взяти продукти харчування. Перед війною власники зробили великі закупи  і всі продукти роздавали людям, коли вже нічого не було і нічого не працювало. Наразі триматися на плаву ресторану складно, але гості чекають на його відкриття саме на Гостомельському шосе, на тому ж місці, де він працював до війни. Співвласниця ж запевняє, що повернутися вони завжди готові. Головне, щоб комплекс відбудували швидше.

Що залишилося від “Кота”. Фото: ІА “Інформатор БІГ”.

До повномасштабного вторгнення у житловому комплексі працювало відділення Укрпошти 08206, яке наразі не функціонує. Воно було новим і  користувалося популярністю у мешканців цього мікрорайону. Редакція “Інформатора БІГ” надіслали запит до пресслужби компанії з питанням, чи має намір Укрпошта відновити зруйноване поштове відділення в реконструйованому ЖК, але наразі відповідь ще не надійшла.

«Ірпінські липки» – це місце, де побував весь світ і побачив справжнє обличчя російських окупантів. Делегації обговорювали, як ефективніше й швидше відновити зруйноване житло, але поки мешканці все ще чекають на свої оновлені квартири.

Ми створили цей матеріал як учасник  мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

 

Вікторія Литвин, «Інформатор БІГ»

Нагору