Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

«Будуємо, як для себе»: історія двох забудовників Бучанського регіону

Будівельний ринок України скоротився через повномасштабне вторгнення. У 2021-му він оцінювався у $27 млрд. У 2022 році – $8 млрд. За підсумками минулого року піднявся до $10,5 млрд. Але нескладні математичні підрахунки все одно фіксують падіння на 65−75%.

До великої війни пристоличні міста – Ірпінь, Буча, Гостомель, Обухів, Вишгород, Бровари, Бориспіль, Вишневе – активно забудовувалися. Попит народжував пропозицію, а тому на Київщині з’явилося чимало малих, середніх та великих будівельних компаній, а також фізичних осіб, які активно будували об’єкти житлової нерухомості. Але в лютому 2024-го життя та плани багатьох забудовників кардинально змінилися.

Микола Баран почав споруджувати житло ще у 2011-му. Зараз активно  зводить обʼєкти в Бучі, Ірпені, Гостомелі та Ворзелі. В основному низькоповерхова забудова – дуплекси,таунхауси. Із початком вторгнення російських окупантів на Київщину його будівництво зупинилося.

«24-го ми, і не тільки ми, продовжували якось працювати, – розповідає Микола. – Тоді більшість українців ще не усвідомлювала всю серйозність ситуації. Багато людей перебувало в стані ступора. Але перші вибухи в БІГ-регіоні, перші повідомлення про важкі бої за Гостомелськийаеропорт, відео у соцмережах про ракетні та авіаудари по українських містах привели народ до тями. Десь 25 числа робітники припинили працювати на наших обʼєктах. Насамперед ми хотіли зберегти життя людей. Більша частина наших робітників намагалася виїхати з регіону. Дехто просив виплатити заробітну платню. Звичайно всі запити були виконані. Ситуація була складна, незрозуміла і небезпечна водночас»

У перші дні повномасштабного вторгнення, коли обстановка в Бучанському районі вже була неконтрольована, всю техніку з будівництва та залишки будматеріалів забудовник  вирішив роздати працівникам. Аби було на користь і не дісталося окупантам.

Ще один забудовник БІГ- регіону – Юрій Рибальченко. Його компанія R-building зводить багатоквартирні житлові комплекси в Бучі. Але розпочинав Юрій свій будівельний бізнес з невеличкого будинка. Про це завжди згадує з теплотою:

«Не мав великих коштів на масштабне будівництво, тому першим моїм обʼєктом був невеликий будинок на 9 квартир. Стартовий капітал був смішний – менше 50 тисяч доларів, які наша родина отримала від продажу бабусиної квартири. Цей перший невеликий комплекс для мене особливий, у ньому я отримав своє перше власне  житло . І це мало неабияке значення для продажу квартир у цьому будинку. Люди розуміли, що я в ньому також мешкатиму, а отже будую, наче для себе»

Особливим для Рибальченка також був і залишається 6-поверховий комплекс «Амур» у Бучі. Коли говорить про нього, завжди усміхається. Сам зізнається, що це його улюблений проєкт  з усіх реалізованих. «Амур» зазнав великих руйнувань за часів окупації міста. Було влучання ворожого снаряду, частина будівлі вигоріла вщент. За 3 місяці його за підтримки міжнародних  благодійних фондів вдалося відновити. Та найбільше забудовник хвилювався за мешканців комплексу.

Зруйнований ЖК «Амур»

«Фасад, фундамент, перекриття – все це можна відновити, але людське життя унікальне. Це найбільша цінність», – говорить Юрій.

Зруйнований ЖК «Амур» у Бучі

Одним із перших в Бучі Рибальченко почав будувати житло для ветеранів. Великий сучасний ЖКIdilika” став другою оселею для чоловіка. Тут разом із родиною його застала війна. Вже у перший день вторгнення зібрав людей, пояснив ситуацію, дав вказівку бухгалтерії з усіма розрахуватися, а кому було потрібно – дозволив взяти службові автівки для евакуації. Коли повернувся в Бучу у квітні 2022-го разом із дружиною активно займався волонтерством – продукти харчування, засоби гігєни, автівки для ЗСУ.Міг виїхати за кордон, як багатодітний батько, але залишився в Україні, відновив роботу на будмайданчиках, взявся за нові проєкти.

ЖК «Idilika». Буча. Фото з відкритих джерел

У будівлях Юрія Рибальченка живуть сотні бучанців. Головний принцип забудовника – будувати як для себе.

«Я роблю все для того, аби люди не сумнівалися в репутації нашої будівельної компанії, – розповідає Юрій Рибальченко. – Сам жив у квартирах своїх перших житлових комплексів, тому й будував як для себе. Все якісно і чесно. І з роками нічого не змінилося»

Микола Баран зізнається, що одним із найперших у регіоні відновив роботу на своїх будівництвах. Деякі його обʼєкти були пошкоджені під час окупації Київщини. Таунхауси в Гостомелі були частково зруйновані. Вибиті майже всі вікна, пошкоджені фасадні кріплення й дахи.

Зруйновані таунхауси в Гостомелі

Наслідки окупації Гостомеля

Утім, все вдалося швидко відновити після деокупації. Усі люди, які інвестували в це житло, вже його отримали. Забудовник за власний кошт відновив таунхауси і зазнав великих збитків. Микола зі своїми робітниками неодноразово допомагали як відновлювати частково пошкоджені будинки, так і будували з нуля.

 

Відновлені будинки у Гостомелі

Микола говорить, що будувати стало значно важче, адже навіть знайти робітників –  зараз надскладне завдання. Дефіцит кадрів на ринку викликаний широкою мобілізацією. Бригад стає менше і чекати забудовникам доводиться довго. Через це хід будівництва уповільнюється. На додачу на деякі групи будівельних матеріалів значно піднялися ціни. Те, що могли раніше купувати в росії або в білорусі зараззакуповується на європейському ринку.

По бізнесу Миколи і  Юрія війна завдала болючого удару. Попит на житло в регіоні через низку об’єктивних причин знизився. Матеріали всі є, але вони постійно дорожчають. На тлі війни люди стали більше купувати житло меншої площі, це зараз вигідніше. Через кадрові проблеми, хід будівництва неможливо спланувати наперед. А це також впливає на попит, адже купувати квартиру на стадії будівництва – означає чекати. А ситуація у світі зараз дуже нестабільна…

«Зараз більше інвестують у столичні забудови, – говорить Микола Баран. – Хоча до повномасштабного вторгнення у нашому регіоні ситуація з інвестиціями в житло була хорошою, але після того як про Бучу та Ірпінь почув весь світ, стали менше інвестувати.  І це є великою проблемою як для покупців, так і забудовників. Я бачу, що ринок потроху оживає, але динаміка ця досить повільна»

Впровадження державних програм «єВідновлення», «єОселя» трохи поліпшило ситуацію на ринку нерухомості. У деяких випадках вартість житла стала навіть вищою, ніж до війни. Але от саме зараз ціни нижчі. З осені можна очікувати покращення ситуації, так як ця пора є більш активною для купівлі нерухомості

«На ціну й попит впливає безліч чинників,говорить Микола Баран. Дуже впливає те, яка нині ситуація на фронті. Після масштабних обстрілів люди не хочуть їхати на обʼєкти й обирати собі житло. Якщо будуть гарні новини з фронту і ситуація буде близькою до закінчення, то, звичайно, попит буде шаленим. Але поки все дуже нестабільно…»

Юрій Рибальченко також переконаний, що підйом ринку залежить від ситуації на передовій:

«2023 рік був непоганий. Було багато позитивних новин, тому в цей час ми вийшли на довоєнні показники. Тому ми не зупинялися і будували весь час. Але остаточно повернутися до такої тенденції зможемо тільки з часом»Юрій зазначає, що зараз багато людей виїхало за кордон, в інші безпечніші регіони. Для декого купівля житла просто не на часі. Орім того, зараз більший попит на оренду житла.

«Коли припиняться воєнні дії, все піде вгору, – переконаний Юрій. – Збільшиться попит – зросте цінник на квадратні метри. Зараз ми намагаємося бути лояльними до людей, можна вигідно купити житло, активно працюємо з держпрограмами. Інколи без зиску для себе. Час такий»

За даними Київської ОВА на Київщині внаслідок дій РФ зруйновано понад 4500 багатоповерхівок і приватних будинків. Критичних руйнувань завдано в Бучанському регіоні, а саме в Бучанській, Ірпінській, Гостомельській, Бородянській, Макарівській громадах. Загалом, за даними ОВА, у районі було пошкоджено повністю та частково понад 18 тисяч об’єктів. Із них понад 16 тис. – житло. Станом на 2023 рік  у регіоні вдалося відновити майже 7 тисяч.

Ми створили цей матеріал як учасник мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що фронтмен гурту “Друга ріка” Валерій Харчишин показав відновлений будинок, який постраждав внаслідок окупації Гостомеля.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Вікторія Литвин, Анастасія Діденко Інформатор БІГ

Нагору