Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

10-лінія: як відновлюють одну з найбільш зруйнованих вулиць Ірпеня

Вулиця 10-лінія в Ірпені  одна з тих, що відчутно постраждала від повномасштабної війни, а сьогодні стала центром відновлення та відбудови. Після деокупації міста люди почали повертатися додому.

В одних квартирах не було вікон та дверей, в інших не залишилось ні дахів, ні стін. Мешканці п’яти багатоквартирних будинків на “десятці”, що стоять по сусідству один від одного, вирішували проблеми  відновлення свого житла у різний спосіб. Хтось самотужки, хтось за рахунок благодійних та спеціалізованих фондів, а комусь допомагали приватні благодійники. На сьогодні три будинки вже відновлені, два – в процесі.

10-лінія 4Б

Наталія Бондаренко мешкає в будинку 4-б на вулиці 10 лінія. Розповідає, що з донькою виїхала з міста 24 лютого 2022-го. З самого ранку спостерігала з панорамного вікна власної квартири, як у бік Гостомеля летять гелікоптери.

Наталія Бондаренко. Фото ІА “Інформатор БІГ”

«Було доволі страшно,- говорить Наталія. Але ще страшніше ставало від невизначеності. Ми з  донькою знайшли можливість зі знайомими залишити місто. А наступного дня я повернулася сюди на автівці і забрала чоловіка та всіх наших тварин- собак, котів, пацюків, кроля, морську свинку».

Наприкінці березня родина довідалася, що в їхній будинок «прилетіло».

«Хтось із знайомих написав, а їм у свою чергу повідомили їхні знайомі, що в нашому будинку четвертого і п’ятого поверху вже немає, – говорить пані Наталя. У нас дворівнева квартира, якраз 4-5 поверх. Відчуття було таке гидке. Порожнеча. Безвихідь. Хотілося ридма ридати…Але за два дні надійшла ще одна інформація – виявилось, що «приліт» був не в нашу п’ятиповерхівку, а в сусідню. Це були такі емоційні «каруселі», важко передати навіть словами…»

Будинок 4-б від великих руйнувань захистили два сусідні будинки – 4-а і 4-а/1, але йому теж дісталося. В березні снаряди залетіли у перший під’їзд, а в дах над квартирами другого під’їзду влучила міна. Окрім того, від численних влучань снарядів у дерева та споруди довкола будинку уламками було вибито практично всі вікна, посічено газові труби, пробито силовий електрокабель, а трансформаторна підстанція будинку перетворилась на купу металобрухту.

«У нашій квартирі пробило дах на другому рівні, були вибиті всі вікна, – говорить Наталія Бондаренко. Стіни, стеля були посічені уламками. Та що говорити, якщо у холодильнику ми нарахували 26 осколкових отворів».

Мешканці будинку спочатку самотужки відновлювали своє житло. Почали з найважливішого – газ, світло та вода. Найважче було зі світлом. Вартість обладнання, велика перевантаженість енергетиків у той період – гальмували процес.

«У нас у будинку є активні люди, – розповідає Наталія. Серед них – наша сусідка Юлія. Вона великий обсяг роботи взяла на себе. Важко було, багато мешканців виїхало у інші міста, хтось опинився за кордоном. Однак у важкі часи люди зазвичай об’єднуються. Так було і з нами. Спочатку зібрали кошти на ТП, потім замінили силовий кабель, газовики відновили труби і в будинку з’явився газ. Пізніше Юлія знайшла підрядників і ті зробили ремонт даху. Не капітальний, але такий, що вирішив проблеми на якийсь час».

Мешканці будинку  розумілипопри великий обсяг робіт, що були виконані за власний кошт, потрібен більш системний підхід. Вікна, фасад, ремонт зруйнованого під’їзду… Деякі мешканці цього будинку мали квартири в інших будинках, де головою ОСББ була Ірина. Тоді й виникла ідея запросити її очолити ОСББ “10 ліня”.

Ірина Піскун прийшла на посаду голови ОСББ  приблизно рік тому. Тоді якраз активно запроваджувалися програми відновлення від різних фондів. Жінка знайшла можливість і подала документи на програму фонду Енергоефективності «Віднови дім».  Це була доволі громіздка справа – великий пакет документів, звітів та фотофіксація. Але все вийшло, в травні 2023 року будинок №4-б потрапив до програми.

«Ми займалися документацією з травня по серпень 2023 року і вже на початку вересня нам погодили фінансування і виділили приблизно 3-4 мільйони»

Взагалі в Ірпені Ірина є головою ОСББ одразу семи будинків, на 10-лінії це будинки 4б та 1.

Ірина Піскун. Фото з особистого архіву

«Бути головою ОСББ маленького будинку ніхто не хоче, – говорить пані Ірина. –  Зарплатня маленька, роботи після окупації багато. Але ж відбудовувати житло треба. Тому люди шукають того хто буде цим займатися. От і займаюсь…»

Основний етап робіт вже завершився. Є окремі недоробки, які підрядник пообіцяв усунути. Зрештою ніби все гаразд. Єдине, що не всім мешканцям подобається, це нова кольорова гама фасаду.

«Мені особисто новий колір будинку не дуже подобається, – зізнається Наталія Бондаренко. – Той, що був до вторгнення, милував очі. Він був теплий, усміхнений, оптимістичний. А зараз якийсь занадто похмурий, офіційний. Взагалі в Ірпені зараз помічаю якусь масову «сірість». Дуже багато будинків після відновлення мають на своїх фасадах багато сірого та чорного кольорів. Це виглядає…я б сказала дешево. Ну, знаєте, це як на ринку, на Троєщині. Дорогі речі мають  багате кольорове розмаїття, а дешеві – зазвичай сірі, безликі, похмурі».

Будинок 10-лінія, 1

Будинок №1 місцеві назиівють  багатостраждальним. Дісталося йому добряче. У відбудові цієї п’ятиповерхівки брало і бере участь багато фондів. До війни в ньому мешкало 24 родини. Спочатку будинок планували знести, як і сусідню 9-поверхівку на Северинівській,162, але потім зробили обстеження і визнали, що його можна відбудовувати. Тільки в квітні 2024 році вдалося перекрити дах, що дало змогу вберегти будинок від протікань, до цього він стояв під відкритим небом без даху.

10-лінія, 1. Фото: ІА “Інформатор БІГ”.

Ірина стала головою ОСББ першого будинку з січня 2024 року, вона розповіла, що в липні цього року будинок  також потрапив до програми «Віднови дім» . Вже затверджено коштори – 6.2 мільйони гривень. Проблеми з пошуком підрядника не було, адже Ірина працює з одним підрядником на всіх своїх ОСББ.

«Мені подобається працювати з компанією «Є майбутнє», –говорить Ірина. –  Вона надійна і я б сказала така, що з розумінням ставиться до окремих викликів. А вони є. Наприклад, Фонд приймає в роботу те, що візуально видно і формує кошторис по фото чи відеофіксації, іноді самі приїжджають на об’єкт, але так буває не часто. А при будь якій відбудові по ходу справи з’являються якісь нюанси, які не може передати відеофіксація. Ти розраховуєш на одну суму, а виходить інша. Підрядник, з яким ми працюємо, часто перекриває такі додаткові роботи своїми силами»

Ірина розповіла, що по будинку 4б подавали інформацію на перекриття всього даху, але затвердили тільки 30%. Як тільки підняли дах стало зрозуміло, що гідробар’єр відсутній. Його заміна не входить в кошторис, додати ці витрати також було неможливо. І що робити? Є підрядник, який  взяв на себе вирішення цієї проблеми.

У відбудові будинку №1 беруть участь три фонди: фонд “Народна допомога”, фонд Леруа Мерлен та фонд Енергоефективність. Зараз  в будинку вже зробили заміри всіх вікон та віддали їх на фабрику для виготовлення, розчищають залишки руйнації. Скоро стартує монтаж нових вікон. А після цього дійде черга і до фасадних робіт.  

Тетяна Вшановська з чоловіком переїхали в цей будинок, як тільки його побудували. Зараз же він зруйнований численними влучаннями, через бойові дії в районі СМУ. Деякі родини виїхали за кордон, хтось проживає в модульному містечку «Дубки». Тетяна ж вирішила орендувати житло.

Тетяна Вшановська. Фото: ІА “Інформатор БІГ”.

«Ми орендуємо квартиру на вулиці Котляревського, – розповідає Тетяна, – Нормально, жити можна, але мені там не дуже подобається. На 10-лінії все інакше, ти там всіх знаєш, кожен день зустрічала когось, розмовляла. Я ж майже все життя там прожила, спочатку на Северинівській, один район… Сумую за цим».

Перші дні війни Тетяна ще зустрічала в своєму будинку, а вже 7 березня виїхала з Ірпеня.

«Коли були влучання в сусідній будинок, нам вазони в руки падали. Мій чоловік спочатку не хотів виїжджати, але потім зрозумів, що це необхідно. Зараз, коли я бачу всі ці руйнування, розумію, що якби ми не виїхали, всі б загинули»

Відбудовувати будинок почали півтора року тому, все тягнулося дуже повільно, адже верхній поверх повністю згорів. Зараз, коли почалося відновлення, Тетяна приходить сюди кожного дня і прибирає все, що в її силах.

Квартира Тетяни, фото ІА “Інформатор БІГ”

«Навіть сьогодні я була тут з 6 ранку, вигрібала сміття, скло. Для того, щоб потрапити в мою квартиру, треба  звільнити прохід, я намагаюся зробити будівельникам більш комфортні умови. За моє житло нікому не буде боліти так як мені. Для когось це робота, для мене – це життя»

Тетяна розповіла, що перший рік просто ходила до будинку і плакала. Потім заспокоїлася, але шкодує, що не взяла сертифікат, а вирішила чекати відновлення будинку.

«У нас одна з перших новобудов, сходи зроблені так-сяк, фундамент пошкоджений, грибок був на першому поверсі ще до війни. Що там буде зараз, я навіть не уявляю. Був би сертифікат, щось би доклали та вже б купили інше житло»

Квартира Тетяни знаходиться на 3-му поверсі, оскільки четвертий поверх був повністю зруйнований, наслідки негоди просочилися стінами її квартири.

«Ми винесли сотні відер води, всі дощі потрапляли всередину. Добре, що ми повідкривали залишки вікон і був протяг, а хто цього не зробив…Я взагалі не уявляю, що там робиться»

Після деокупації  будинок почали навідуватми безхатьки та мародери, Тетяна згадує, що хоч в квартирі не так багаторечей, що вціліли, але й те або вкрали, або потрощили.  

Будинок 10-лінія 4А

Цей п’ятиповерховий будинок серйозно постраждав під час бойових дій. Внаслідок прямих влучань снарядів та мінометних обстрілів в ході проведення бойових дій в будинку зруйноване покриття будівлі (металочерепиця та ізоляційні матеріали), пошкоджено частину несучих конструкцій будівлі, стіни, покриття, скління та віконні блоки, двері, цегляні перегородки.

Інженерні мережі також були пошкоджені внаслідок пожежі. Всі ці руйнації були зафіксовані під час огляду будівлі в 2022-му.

Будинок № 4а. Фото з архівів мешканців будинку.

В будинку мешкало 18 родин, кожна з яких має власну історію. Світлана Кушнірук з чоловіком та чотирма дітьми мешкали на цокольному поверсі. Родина виїхала з Ірпеня 9 березня, коли стало зрозуміло, що залишатися в місті стало занадто небезпечно. Повернулися Кушніруки майже через місяць.

«Ми повернулися 6 квітня і побачили, що будинок сильно зруйновано. Спочатку ми були позитивно налаштовані, з чоловіком активно почали прибирати двір, – згадує Світлана, – Думали, ось-ось і все почне відновлюватися, але з наш будинок відбудова навідалася лише через півтора року. Зараз роботи тривають, але до їхнього закінчення ще далеко»  

Родина Світлани. Фото з архіву сім’ї Кушнірук.

Донька пані Світлани Тетяна поділилася щемливим відео про свій рідний будинок та понівечену 10-лінію. На відео видно зруйновані будинки, спалені автомобілі, апокаліптичні картинки наслідків російської навали.

Хоча відбудова будинку триває, проте більшість програм не покривають відновлення квартир з середини. Їх хочуть відновлювати за допомогою державної програми «єВідновлення». Пані Світлана зазначила, якщо квартири почнуть відновлювати, але її квартира не підпадає під умови програми, адже знаходиться на цокольному поверсі, який не є житловим.  

«Будинок тривалий час стояв без даху, під дощами, під снігом. Тому відновлювати нам доведеться багато. Тут ще чимало роботи, але ми віримо, що зможемо повернутися в наш дім»  

Наразі в ньому триває капітальний ремонт, який розпочався 15 вересня 2023 року. До реалізації відбудови долучилися Громадська організація «Фонд відновлення Ірпеня», за фінансування компанії ТОВ «НВО»Екософт», будівельні матеріали для відбудови безкоштовно надав Благодійний фонд «Solidarity». 1-етап робіт завершили 24 серпня 2024 року. Тепер готується пакет документів для подачі заявки до Фонду Енергоефективності, а фонд «ДЖЕМ» обіцяють замінити вікна в пошкодженому будинку.

Сусідні будинки 13-г та 4а/1 відновлювалися за власний кошт, зокрема на фасадні та покрівельні роботи мешканці інвестували свої гроші. В будинку 13-г на вулиці 10 лінія – 32 квартири, не всі повернулися ще, окремі квартири здаються в оренду. В будинку №4-а мешкало 20 сімей, зараз багато хто  виїхав і не мешкає тут.

Вулиця 10-лінія в Ірпені, відновлення якої стало можливим завдяки зусиллям самих мешканців будинків, підтримці іноземних партнерів та громадських організацій тепер є символом відродження. Процес триває. Є велика надія, що в будинках №1 та №4-а на 10 лінії незабаром знову житимуть родини, а у двориках гратимуться діти…

Ми створили цей матеріал як учасник мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Раніше Інформатор БІГ розповідав історію двох забудовників з Бучанського району.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Дарія Яковенко, Анастасія Діденко, «Інформатор БІГ»

 

Нагору