Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Гетьманцев вирішив за всіх! Але чи готові українці платити за інтернет більше?

Якщо податки для малих та середніх провайдерів зростуть у 7 разів, як пропонує Гетьманцев, то і вартість фіксованого Інтернету не залишиться на місці – українці платитимуть за інтернет-зв’язок у кілька разів більше! Не хочете платити більше? Тоді підпишіть петицію «Про недопущення скасування спрощеної системи оподаткування платникам податків сфери електронних комунікацій». Для вас це всього ОДИН КЛІК за активним посиланням.

«Інформатор БІГ» писав про те, що Данило Гетьманцев, народний депутат і голова Комітету ВРУ з фінансових, податкових та митних питань, вирішив оголосити війну дрібним та середнім інтернет-провайдерами, що надають послуги фіксованого Інтернету. У своїй маніпулятивній статті на одному інтернет-ресурсів нардеп звинуватив провайдерів, що ті використовують спрощену систему оподаткування і цим не доплачують податки, а також ввозять в Україну “сіре обладнання”.

Наше видання в публікації послалося на думку Миколи Кучерука, директора інтернет-провайдера «Elite-Line» з Краматорська, який у своїй публічній відповіді Гетьманцеву зазначив, що «голова комітету вказав неточні цифри кількості провайдерів в Україні» та зманіпулював окремими фактами. Директор «Elite-Line» також помітив неточності в аргументах Гетманцева стосовно доходів, оподаткування та інвестицій в обладнання серед провайдерів. «Давайте відповімо на просте питання — якщо чотири оператори вклали 70% капітальних інвестицій — то чому не працює інтернет від „Київстару“ в період блекаутів? А у „Волі“? Якщо такі великі суми інвестицій — то чому в купи „сірих операторів“, яких так не любить Гетманцев, черги на підключення майже до кінця року?», — запитує Микола Кучерук.

Багато хто з інтернет-провайдерів, зазначає, що на відміну від тверджень Гетманцева, показники за минулий рік свідчать, що малі провайдери, а особливо ті, що використовують спрощену систему оподаткування, мають значне податкове навантаження. Малі та середні заплатили приблизно 8,56 млрд грн доходів. Великі (ті, що на загальній системі оподаткування) 13,9 млрд грн. Але найцікавіше, що загальне податкове навантаження на малих  та середніх провайдерів часто дорівнює або й вище за податкове навантаження великих.

Переважна більшість клієнтів, що використовують PON (технологія, за якою інтернет-сигнал надходить до користувачів навіть під час відімкнення електроенергії), за словами експертів галузі, обслуговуються сьогодні в Україні саме малими та середніми провайдерами. Невеликі провайдери найпершими побачили в цьому сенс і великі можливості для абонентів. Кинули в цей сегмент додаткові ресурси – людські, фінансові, технічні. “Київстар”, “Воля” та інші великі гравці ринку фіксованого інтернету цього або не захотіли зробити, або роблять дуже повільно. Тому у невеликих містах, селищах локальні провайдери й домінують. Більше того, тенденція їхнього зростання у великих містах також прослідковується. І те, що відбувається зараз (заяви Гетьманцева) – це штучна боротьба з цим зростанням.

А ще малі провайдери стабільно перевершували великі компанії у відновленні послуг після кризових ситуацій. Особливо це підтвердили події після 24 лютого 2022 року. Місцеві провайдери швидко ремонтували і ремонтують пошкоджену інфраструктуру, набагато швидше, ніж великі. Малим і середнім не звикати до цього, у них завжди напоготові власні ремонтні бригади. А от “монстрам” важче, бо вони зазвичай користуються під час аварійних ситуацій послугами підрядників. А ті працюють на свій розсуд.

Про «сіре» обладнання, яке нібито малі та середні провайдери ввозять в Україну Інформатор поцікавився у чотирьох інтернет-операторів Бучанського району. Жоден з них не займається імпортом телекомунікаційного обладнання. Усе необхідне провайдери купують у сертифікованих постачальників безпосередньо в Україні.

Але, попри навіть беззаперечність аргументів, що висловлені представниками сотень керівників, власників інтернет-операторів та фахівців зі сфери фіксованого інтернету, Гетьманцев продовжує «гнути» свою лінію і пропонує  підвищити податки  для провайдерів інтернету у 7 разів.

До чого це призведе?

Насамперед “новації” нардепа негативно вплинуть на роботу середніх та дрібних провайдерів, які й забезпечують більшість українців інтернет-зв’язком. Штрафи з боку податкової за неправильне ведення бухгалтерії, зменшення надходжень у місцевий бюджет – єдиний податок залишається в місті. ПДВ та прибуток піде в загальний бюджет. Бізнес почне лихоманити. А це не тільки питання бізнесу, а й національної безпеки. А окрім цього, ціна на  інтернет в Україні суттєво збільшиться. Вона точно вже не буде однією з найнижчих у світі.

В Бучанському районі, наприклад, переважна більшість населених пунктів, включаючи великі міста Ірпінь, Вишневе, Бучу, їхній приватний сектор, малоповерхові будинки та віддалені райони інтернет-зв’язком забезпечують локальні провайдери.  Великі, на кшталт Київстару та Волі, тут, радше, виняток, ніж правило. Навіть у багатоповерхівках їхня частка доволі мізерна. Про селища та села навіть говорити не варто – місцеві мешканці у приватному секторі та малоповерховій житловій забудові беззаперечно віддають перевагу місцевим. Чому? Тут цілий комплекс чинників – ціна, якість, мобільність, близькість до клієнта, оперативний зворотній зв’язок. Це все можуть забезпечити лише малі та середні. А великі? Вони занадто великі і занадто далеко. Насамперед від людей та їхніх потреб. Так само далеко, між іншим, як і сам Гетьманцев.

P.S. На початку публікації ми повідомляли про петицію, яку варто підписати. Читачі нам вже писали про те, що деякі провайдери або закривають доступ до цього документу або усілякими засобами гальмують швидкість завантаження посилання. Зрештою мова йде про тих самих «великих» провайдерів, яким, власне, й вигідні всі «новації» Гетьманцева. Тому – робіть висновки, якщо не хочете платити більше і жити в країні, де політичне лобі вирішує за вас практично все. Навіть обирає провайдера, послугами якого ви маєте користуватися.

Сергій Бондаренко, «Інформатор БІГ»

Нагору