Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

На Київщині продовжують відновлювати Трипільську ТЕС

У місті Українка на Київщині повним ходом триває процес відбудови Трипільської ТЕС.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ із покликанням на “Інформатор“.

Одразу декілька масштабних тендерів було днями завершено у системі Prozorro – йдеться про аварійно-відновлювальні роботи щодо будівель та споруд ТЕС, “поточний ремонт” трансформатора, двох головних турбін тощо. Обіцяють, що на Трипільській ТЕС частину робіт мають завершити ще до настання холодів.

Після того, як 17 травня 2024-го прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив про виділення 1,5 млрд грн на відбудову двох ТЕС, що керуються ПАТ “Центренерго”, – Трипільської на Київщині та Зміївської на Харківщині, почалися роботи з відновлення ТЕС, яка живила Київську область та почасти – саму столицю.

Про масштабність робіт можна судити з закупівель, що здійснюються у системі ProZorro – нині там містяться дані про десятки тендерів та закупівель.

Так, у липні 2024-го було оголошено тендер на проведення аварійно-відновлювальних робіт будівель та споруд ТЕС загальною вартістю 15,7 млн грн. У ньому перемогло ТОВ “Джі Ес Груп Девелопмент”. Тоді ж ТЕС замовила комплексне обстеження гідротехнічних споруд вартістю 344 тис. грн (перемогло ПрАТ “ЛьвівОРГРЕС”), а за місяць, на початку вересня, – і техогляд та повне комплексне обстеження власне будівель і споруд самої ТЕС загалом на мільйон (виконає ТОВ “ПТК-24”).

Тендер на ремонт двох головних турбін Трипільської ТЕС було оголошено 24 червня. Його вартість – 16,1 млн грн, а переможцем стало ТОВ “Інтел-Енерго”. Цікаво, що термін виконання робіт, зазначений у договорі, становить 90 днів з моменту підписання, а сам документ діятиме до 31 січня 2025-го. Відтак, надто багато часу на ремонт не витрачатимуть.

Ще деякі роботи, пов’язані з відновленням будівель та систем ТЕС, замовлялися у липні-серпні. Йдеться про обстеження будівлі головного корпусу турбінного відділення (вартість 1,8 млн грн, проводитиме також ТОВ “Джі Ес Груп Девелопмент”), а також розробка проєкту капремонту систем вентиляції на 1 млн грн, переможця поки немає.

Також на початку вересня Трипільська ТЕС замовила послуги із поточного ремонту трансформатора (11,8 млн грн, у тендері також перемогла ТОВ “Джі Ес Груп Девелопмент”); а ще, замовила обстеження опорно-підвісної системи паропроводів свіжої пари та промперегріву, турбінних паропроводів тощо – і колекторів котла енергоблоків ТЕС. Ці роботи коштуватимуть 1,2 млн грн, а хто саме їх виконуватиме, поки невідомо – конкурс перебуває на стадії подання пропозицій.

Що відомо про знищення Трипільської ТЕС:

11 квітня 2024-го у Київській області внаслідок російської ракетної атаки та влучання ракет було знищено Трипільську ТЕС. Судячи з відео, оприлюднених тоді ж місцевими мешканцями, ворожі снаряди потрапили до машинної зали, яка миттєво спалахнула. А напередодні ПАТ “Центренерго” відзвітувала про обладнання саме цієї ТЕС “засобами фізичного захисту”, які, ймовірно, не спрацювали під час весняної атаки.

Київ та область одразу зустрілися з обмеженнями у постачанні електроенергії. У торгових центрах відключили ескалатори на рух униз та освітлення у залах продуктових супермаркетів. А вже за півмісяця кияни вперше з 2022-го почули про ймовірні відключення світла для побутових споживачів. Виявилося, що ТЕС живила не лише Київську область, а була потужнішою за усі наявні станції у столиці, та балансувала ситуацію з електрикою у  Києві.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що Ірпінська міська рада на Київщині прийняла Програму часткової компенсації вартості придбаних джерел резервного живлення та обладнання альтернативної енергетики в умовах воєнного стану.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко 

Нагору