Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

В Україні відзначають День ГУР

7 вересня 1992 року за указом президента «Про Управління воєнної стратегічної розвідки Міністерства оборони України» було створено розвідувальний орган стратегічного рівня, який став основою війська незалежної країни.

Інформатор БІГ згадує успішні операції ГУРівців у співпраці зі ЗСУ, НГУ та бійцями СБУ.

За час повномасштабного вторгнення українські розвідники вийшли на новий рівень підготовки.

Зокрема, серед останніх гучних операцій було вербування російського пілота Максима Кузьмінова, який у серпні перевіз гелікоптер Мі-8АМТШ на територію Вовчанської громади на Харківщині. Він вийшов на зв’язок з ГУР через телеграм-канал. Спецоперація “Синиця” тривала понад 6 місяців.

Максим Кузьмінов

Також у ніч на 24 серпня у тимчасово окупованому Криму відбулася спільна спецоперація Головного управління розвідки Міноборони за підтримки Військово-Морських сил України.

Спецпідрозділи на плавзасобах висадились на берег в районі населених пунктів Оленівка і Маяк. Під час боєзіткнення наші захисники дали відсіч ворогу.

Український прапор в Криму

В українському Криму знову замайорів державний прапор. 

Кадри битви за острів Зміїний показали успішні дії ГУРівців. Тоді, 8 травня 2022 року, групи спецпризначення ГУР та “Альфа” СБУ висадилися та штурмом забрали український острів.

Звільнення Зміїного

У вересні 2023 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про повернення під український контроль бурові платформи у Чорному морі, що відомі як “вишки Бойка”. Вони були вісім років під окупацією РФ.

Прес-служба ГУР розповіла про деталі цієї таємної операції та надала ексклюзивні кадри з місця бою. Попри складні умови в морі та шторм, українські військові досягли мети та як бонус, отримали дороговартісне розвідувальне обладнання та боєприпаси. Завдяки цій операції Україна отримала певну перевагу щодо контролю значної ділянки акваторії у Чорному морі.

У лютому 2024 року Головне управління розвідки повідомило про вдалу операцію зі знищення російського ракетного катера “Івановєц”, орієнтовна вартість якого оцінюється у 70-80 млн доларів.

Знищення «Івановець»

Українські воїни підрозділу “Group 13”, що є у складі ГУР, успішно виконали операцію, в ході якої був знищений ракетний катер, що належав Чорноморському флоту РФ.

Операція пройшла в районі озера Донузлав, що знаходиться біля тимчасово окупованого Криму. Військові застосували морські дрони, які завдали критичних пошкоджень катеру, після чого судно затонуло. Ця операція стала можливою завдяки співпраці спецпризначенців ГУР з Міністерством цифрової трансформації України, а також за підтримки United24.

А 4 вересня стало відомо про ще одне завдання розвідки, що було успішно виконане. Але вже за межами України.

Повернення українців з Ливану

Тоді у спільній роботі ГУР та МЗС України вдалось виконати евакуацію 25 українців з Лівану.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що начальник Київської ОВА Руслан Кравченко розповів про наслідки ворожої атаки росіян на Київщину у ніч на 7 вересня.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко 

Нагору