Коломия До сайту

В Україні пропонують заборонити знесення історичних будівель

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади рекомендує народним депутатам ухвалити за основу проєкт закону, який заборонить знесення історичних будівель.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ із покликанням на РБК-Україна“.

Ініціатори законопроекту зазначають, що останнім часом в Україні збільшилась кількість рішень органів місцевого самоврядування щодо відведення під будівництво (яке включає і нове будівництво, і реконструкцію, і знесення) земельних ділянок під будівлями цінної історичної забудови.

Йдеться про будівлі, які мають історичну цінність, але не мають статусу об’єктів культурної спадщини.

Проблема полягає в тому, що знесення таких будівель (або ж їхня кардинальна перебудова) призводять до:

Крім того, такі дії протирічать Міжнародній хартії з охорони й реставрації нерухомих пам’яток і визначних місць (Венеціанській хартії) та ряду інших ратифікованих Україною хартій зі збереження культурного надбання людства.

Після схвалення проєкту закону №11481 Верховною Радою та набуття ним чинності, в Україні будуть визначені правові засади цінної історичної забудови – як такої, яка не обов’язково належить до пам’яток культурної спадщини та щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, але містить історичну цінність для відповідного населеного пункту.

При цьому органи місцевого самоврядування отримають повноваження:

Йдеться про те, що місцева влада зможе (в межах повноважень, визначених законом) встановлювати необхідні обмеження для власників та користувачів об’єктів цінної історичної забудови – задля досягнення справедливого балансу між розвитком населеного пункту та збереженням його історичного середовища.

Це має покращити інвестиційний клімат в населених пунктах та підсилити ідентичність міст України, що особливо важливо під час збройної агресії проти нашої держави.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що на Київщині реконструюють нежитлові приміщення для тимчасового житла для переселенців.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко